Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre când ar trebui să ne așteptăm la un mare cutremur în România, după ultimul seism care s-a produs sâmbătă dimineață. Cunoscutul seismolog susține că zona în care s-a produs mișcarea telurică de sâmbătă dimineață, ce a avut o magnitudine de 4, nu este, de fapt, chiar atât de neobișnuită.
Un mare cutremur va veni în România
„În privința locului principal, în zonă au mai fost multe altele, mai importante. Sunt foarte mulți oameni care au plecat din această zonă.
Sunt cutremure mici, de suprafață, nu mai mult de 4-4,3 magnitudine. Nu e nicio problemă, stați liniștiți”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.
Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a făcut o comparație în ceea ce privește cutremurul de sâmbătă și alte mari cutremure din România. El a explicat că un mare cutremur va veni în țara noastră, dar nu acum.
„Va fi, dar nu acum, frecventa 1908, 1938, 1940. La 1802, cel mai mare cutremur de până acum care s-a simțit de la Moscova pana la Egee, dar nu a murit nimeni. Nu a mai fost niciun cutremur de tipul acesta din 1802, 1940, 1977. Cel din ’77 a avut epicentrul la Pătârlagele, la Buzău sus, dar atâtea distrugeri în București … Cel din ’40 a fost mai mare”.
„În momentul de față nu vad un cutremur mai mare in următorii 15-17 ani. Așa merge ca secvențe istorice, dar cutremurele nu pot fi controlate, nu pot spune dacă în 2030 sau 2070 (n.r. va fi un cutremur foarte puternic)”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu, la Realitatea PLUS.
Nu au fost semnalate situaţii de urgenţă în urma cutremurului de sâmbătă
Amintim că, INFP a transmis că un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs sâmbătă, la ora 10.39, în Oltenia, județul Gorj. Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 5 kilometri. În luna iulie a acestui an, în România au avut loc 9 cutremure.
„În ziua de 16.07.2022, 10:39:21 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.0, la adâncimea de 5 km”, a informat Institutul pentru Fizica Pământului.
În urma seismului, reprezentanţii ISU Gorj au informat că nu au fost semnalate situaţii de urgenţă prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.
„Prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, nu au fost semnalate situaţii de urgenţă generate de cutremur.
Pentru siguranţa cetăţenilor, preventiv, echipaje specializate din cadrul tuturor subunităţilor ISU Gorj efectuează misiuni de recunoaştere/patrulare pentru a ne asigura că nu sunt probleme în urma cutremurului”, au transmis reprezentanţii ISU Gorj.