Reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre situația seismică din România și a precizat la ce ar trebui să ne așteptăm de la anul 2024 în materie de cutremure. Va veni sau nu un mare cutremur anul acesta?
Cutremure zilnice de la începutul anului
În România se produc aproape zilnic cutremure, dar multe dintre acestea au o magnitudine destul de mică și nu le simțim. De la începutul anului, aproape zilnic s-a produs un seism, majoritatea în Vrancea.
Cel mai puternic cutremur produs în 2024 a fost pe 15 ianuarie 2024, în zona seismică Vrancea. Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta a avut o intensitate de 4,3 grade.
Ultimele două cutremure de peste patru grade înregistrate în 2023 au fost pe 4 decembrie și pe 10 noiembrie, în zona seismică Vrancea, respectiv în Gorj.
În acest context, Gheorghe Mărmureanu, reputat seismolog și fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a spus la ce ar trebui să ne așteptăm de la anul 2024 în materie de cutremure.
El a liniștit populația și a spus că desi seismele au provocat îngrijorări, momentan, nu există motive serioase pentru acestea și a oferit detalii despre situația seismică actuală.
Gheorghe Mărmureanu spune când va veni marele cutremur
În ciuda activității seismice înregistrate aproape zilnic în România, Mărmureanu asigură că acestea sunt de intensități reduse, situându-se în general între 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Chiar și cutremurul din 31 decembrie 2023, cu magnitudinea de 2,4 în zona seismică Vrancea, județul Buzău, nu ridică preocupări semnificative.
Seismologul a subliniat că, conform statisticilor, România nu se află în pericol de cutremure majore în următorii cinci ani. Deși au existat mai multe seisme în primele zile ale anului 2024, Mărmureanu explică că populația nu ar trebui să-și facă griji serioase.
„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari”, a declarat Mărmureanu, potrivit Playtech.
Expertul a oferit, de asemenea, informații referitoare la blocurile cu bulină roșie, subliniind importanța consolidării acestora. În timp ce a menționat că nu există riscul unor cutremure semnificative în următoarea perioadă, a avertizat asupra necesității de a aborda problema consolidării blocurilor într-un mod serios.
Ce zone sunt vulnerabile la seism în Capitală?
Gheorghe Mărmureanu a indicat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii au fost identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.
De asemenea, seismologul a adăugat că cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, pe 1 ianuarie, provocând peste 200 de victime. El a subliniat că previziunea cutremurelor rămâne o provocare, chiar și pentru specialiștii din Japonia și Statele Unite, și că nu există metode precise de anticipare a acestora.