Marele cutremur de marți seară ar putea afecta Capitala?
Vă amintim că marți, 6 iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea inițială de 5.2 grade pe Richter, majorată apoi la 5,3 grade, la o adâncimea de 15 kilometri. Seismul s-a produs la 24 de kilometri de Arad și la 50 de kilometri de Timișoara, fiind resimțit și în Lugoj sau în Cluj-Napoca, potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
La doar câteva minute distanță după ce a avut loc acest cutremur, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a explicat cum ar putea fi afectată Capitala.
„Nu este vorba de urmări. Nu, nu e nici pe departe, iar despre magnitudinea de peste 5 în zona Banatului unde s-au produs ultimele mișcări telurice, în aceste zone, cutremure mai mult de 6 (magnitudine, n.r.) n-au fost niciodată. Nu e cazul.
Pe noi ne preocupă cutremure mari în Făgăraș, Carpații de Curbură. Și au apărut cutremure în partea vestică a Olteniei, dar de fapt se vede ca partea seismică a început să se dezvolte în partea Olteniei până în Banat pentru că dincolo de Banat au fost multe cutremure în anii 2000”, a explicat, marți noapte, Gheorghe Mărmureanu în cadrul unei emisiuni TV de pe Realitatea PLUS.
Referitor la replicile seismului și la alte cutremure de mare magnitudine în zona Banatului, Gheorghe Mărmureanu a precizat că nu vor fi urmări majore, dar, în cazul unui cutremur mare, în zona seismică din Vranca „nu ar mai rămâne nicio temelie”.
„Nu sunt cutremure care să facă mari probleme. Nu sunt periculoase. În Maramureș. În orice caz nu este o problemă”, a adăugat el.
Cutremurul din Arad a avut o intensitate de 7 grade, potrivit directorului INCDFP
În cadrul unui interviu acordat pentru Digi24, directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a explicat că seismul de marți seară din Arad a avut o intensitate epicentrală de 7 grade pe scara Mercali. Potrivit spuselor sale, cutremurele de această magnitudine pot provoca potențial pagube materiale, dar nu de proporții semnificative.
„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare.
De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a explicat el.