Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, a povestit pe rețelele sociale despre situația unui prieten care a plecat în Turcia pentru a-și căuta familia sub dărâmături.
„Prietenul meu, vecin, s-a dus să sape după întreaga sa familie. E turc și tocmai s-a căsătorit. Se ocupă cu comerțul. Aduce legume din Turcia. Și-a construit afacerea de la zero, in România. Până azi avea o viață liniștită, o familie înfloritoare. Acum este în drum spre familia sa, prinsă în intregime sub dărâmaturi. Nimic din milioanele de euro sau orice altceva material nu mai contează pentru el. Și-a inchis telefonul pentru că nu mai are cine să-l sune și s-a dus să sape cu mâinile goale, după întreaga sa familie, frați, soție, părinti.”, a scris acesta pe Facebook.
România nu este pregătită pentru un cataclism de mărimea celui din Turcia
Acesta a vorbit, de asemenea, despre cât de pregătită este România în cazul unui asemenea cataclism. Totodată, acesta a punctat ignoranța de care a dat dovadă poporul român din acest punct de vedere, crezând că țara noastră nu ar putea fi lovită de cutremure ca cele care au avut loc în Turcia.
„Știu! Pentru noi este imposibilă o asemenea tragedie pentru că trăim in Grădina Maicii Domnului unde nu e nevoie de evaluarea stării blocurilor, de spitale modulare, de simulări de prim ajutor post cataclism.
Suntem in Paradis, unde nici câinii nu te ating, ar fi zis și Ana acum un an. Și totuși nenorocirile astea se întâmplă în jurul meu, al tău, în jurul nostru. Oare atât de proști și orbi si resemnați am devenit. Așteptăm dezastrul cu zâmbetul pe buze? Oare la ce „Dumnezeu” cu doctorat trebuie să ne rugam pentru ca să avem niște puncte accesibile de prim ajutor post seism. Și dacă ele există, unde Doamne sunt? Există panotaj publicitar stradal care să ne spună că avem un astfel de punct în parcarea supermarketului, în parc, langă stația de metrou?
Există autocolante la intrarea în bloc care să ne spună că atunci când ai sute sau mii de victime rănite ușor poți merge într-un anumit loc din apropiere, în curtea primăriei, a unei școli, a dispensarului, oriunde unde cineva te poate ajuta?”, a adăugat acesta.
Cutremurul din 1977, un caz fericit
În încheiere, Octavian Berceanu a menționat cazul cutremurului din 1977, care a fost unul fericit.
„Să nu ceri autorităților sa faca centre de prim ajutor, să le doteze și să facă cunoscută existența lor, în locații ușor accesibile, e prostie pură. Și e prostia unui popor, nu e pe persoana fizică, deci nu e vorba despre tine. Tu poți sta liniștit, iar la un cutremur ai grijă să te resemnezi repede, că a fost voia Domnului. În 1977 am avut noroc. Casa de pe Calea Griviței, acolo unde sunt azi peroanele 7-14, n-a picat toată imediat, dar a fost demolată dupa cutremur fiind improprie pentru locuit. Alții n-au fost așa de norocoși.
Poza e de pe Reuters, azi din Turcia, oricând şi de la noi”,