Un astfel de document ar urma să prevadă modul de combatere a viitorilor agenți patogeni, pe bază recomandărilor diferiților experți, ca urmare a pandemiei de COVID-19 care a ucis peste 6,2 milioane de oameni în doi ani. Însuși șeful OMS a avertizat anul trecut că este o certitudine biologică faptul că, la un moment dat, va apărea o nouă pandemie, iar omenirea nu este pregătită.
Potrivit site-ului Aaswat, însăși OMS s-a confrunat în ultima perioadă cu apeluri legate de reformarea sa, organizația fiind considerată ineficientă în gestionarea COVID-19 și cu puteri limitate în investigarea focarelor și coordonării măsurilor de izolare.
Un efort condus de Washington de a crea un fond global de prevenire a pandemiei, inițiat de Banca Mondială, se numără printre inițiativele care ar putea determina viitorul OMS.
OMS are reglementări pentru epidemii de genul Ebola, dar inadecvate pentru o pandemie globală
Organizația are deja reguli obligatorii, cunoscute sub numele de Reglementări Internaționale de Sănătate, care stabilesc obligațiile țărilor în care evenimentele de sănătate publică au potențialul de a depăși granițele. Acestea includ informarea imediată a OMS cu privire la o urgență medicală și măsuri privind comerțul și călătoriile.
Adoptate după focarul SARS din 2003, aceste reglementări sunt văzute ca funcționale pentru epidemii regionale, de genul Ebola, dar inadecvate pentru o pandemie globală. Schimbul de date și secvențe de genom ale virusurilor și reguli privind distribuția echitabilă a vaccinurilor.
Sugestiile pentru un nou pact includ schimbul de date și secvențe de genom ale virusurilor emergente și reguli privind distribuția echitabilă a vaccinurilor. Statele membre au un termen limită, stabilit, pentru luna august, pentru a decide asupra unei versiuni inițiale a pactului, susținută de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Acesta ar fi al doilea astfel de acord de sănătate, după Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului, din 2003, un tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, care are ca scop reducerea fumatului prin taxe mai mari și reguli privind etichetarea și publicitatea.
UE a venit cu ideea acestui tratat și beneficiază de sprijinul Marii Britanii și Indoneziei. Statele Unite vor lua parte la discuții, dar s-au opus unui tratat obligatoriu, în vreme ce India și Brazilia și-au exprimat unele rezerve.
China ar putea pune bețe-n roate
Conform sursei citate, propunerile Washingtonului urmăresc să sporească transparența și să ofere OMS acces mai rapid în zonele unde apar focare. Mai mulți diplomați susțin că acest lucru va fi greu de realizat, opoziția Chinei și a altor state, din motive de suveranitate națională, urmând să pună bețe-n roate unei astfel de propuneri.
După cum se știe, China a permis cu greu echipelor de experți conduse de OMS să viziteze epicentrul COVID-19 din Wuhan, iar Organizația spune că încă nu are date clinice ale primelor cazuri de infectare din Wuhan, care ar putea oferi indicii despre originile virusului SARS-CoV-2.