Pe lângă criza politică și sanitară prin care trece, România se află acum și în plină criză economică. Inflaţia a ajuns la un nivel record de 6,3%, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Reprezintă dublul ţintei fixate de Guvernul României pentru 2021.
Din dorința de a diminua creşterea preţurilor, Banca Centrală a majorat dobânzile săptămâna aceasta.
Din cauza scumpirilor enorme într-un timp atât de scurt, românii resimt diferențele de prețuri la alimentele de bază. În prezent, un coș de cumpărături format din ulei, unt, brânză, lapte, cartofi și carne de porc, românii trebuie să plătească aproximativ 89 de lei.
Dintre toate acestea, ulei este alimentul care s-a scumpit cel mai mult, cu aproximativ 24 de procente. Cartofii cu peste 12%, kg de brânză cu 7%, iar pâinea cu 5%.
La toate aceste modificări se adaugă factura electrică care este mai mare cu 25% lună de lună, alături de facture de gaze, și ea mai mare cu 20%. Din cauza acestor majorări de preț, venitul mediu a suferit și el modificări, scăzând cu 58 de lei într-o lună.
În 2020, aceleași alimente costau aproximativ 79 de lei. Adică creșterea a fost de peste 10% într-un doar 12 luni. Salariații ale căror venituri au fost înghețate la începutul lui 2021 sunt cei mai afectați de aceste măriri de prețuri.
Liderul Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a declarant că „Industria a încercat să țină cât a putut prețurile pe loc. Nu se mai poate acum. Pentru că deja începuse să intre pe pierdere. Dacă nu se ia măsura plafonării prețurilor la energie şi la gaze, riscăm ca multe afaceri să fie închise, să nu reziste pe piață”, potrivit Antena3.
Prețurilor alimentelor au suferit o creștere rapidă din cauza costurilor energiei electrice, dar și a carburanților.
Prețurile vor continua să crească în această iarnă
Fermierii avertizează că în lipsa unor măsuri clare, prețurile la alimentele de bază vor crește în această iarnă cu peste 20%.
Românii, fruntași în UE la scumpirea produselor
EUROSTAT, Serviciul de statistică al Comisiei Europene, plasează România pe primul loc la capitolul: scumpire alimentară, potrivit Antena3.
Estimările prezente arată că preţurile vor continua să crească, iar rata inflaţiei va depăşi 7% până la sfârşitul acestui an. În prezent este de 6,3% de la 5,6% înregistrată în luna august.