Sunt șanse mari să apară recesiunea în Europa

Potrivit spuselor sale, acum, pare tot mai probabilă apariția unei recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetinește semnificativ, iar economia SUA s-a contractat în primul semestru din acest an. Tot acești factori vor avea consecințe grave asupra țărilor în curs de dezvoltare, a spus președintele Băncii Mondiale, citând „înrăutăţirea” dificultăţilor cu care se confruntă, acum, dezvoltarea economiei.

Această „furtună perfectă”, formată din majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi încetinirea creşterii economice, necesită o nouă abordare microeconomică şi macroeconomică, inclusiv cheltuieli bine ţintite şi eforturi mari de majorare a rezervelor federale, a explicat David Malpass.

Potrivit spuselor sale, viitorul raport al Băncii Mondiale, care va fi intitulat „Sărăcia şi împărţirea prosperităţii”, va arăta că deceniile de progrese în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015, chiar înainte de apariția pandemiei provocată de coronavirus, ceea ce a făcut ca alte 70 de milioane de persoane din lumea întreagă să se confrunte cu sărăcia extremă. Raportul respectiv va fi publicat săptămâna viitoare. El va arăta că venitul mediu global a scăzut cu 4%, fiind primul declin de când s-a început publicarea datelor, adică din anul 1990.

„Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu perspective extrem de dificile pe termen scurt, din cauza preţurilor ridicate la energie şi îngrăşăminte, a majorării dobânzilor şi a creşterii randamentelor obligaţiunilor, a deprecierii monedelor şi a ieşirilor de capital. Un pericol urgent cu care se confruntă lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea semnificativă a creşterii economiei mondiale să se adâncească într-o recesiune globală”, a avertizat David Malpass, în cadrul unui discurs rostit la Universitatea Stanford din California, Statele Unite ale Americii.

Este nevoie urgentă de mai multe fonduri pentru sistemul educaţiei

Momentan, nu este clar dacă va exista suficient capital global pentru a acoperi necesităţile din economiile dezvoltate, care au adoptat deja politici fiscale ce favorizează un nivel ridicat al datoriilor, şi încă există suficiente „fărâme” pentru a finanţa investiţiile necesare în ţările aflate în curs de dezvoltare.

David Malpass a cerut statelor dezvoltate din punct de vedere economic să caute metode de a reduce inflaţia prin creşterea eficienţei fiscale, direcţionând cheltuielile către populația vulnerabilă. El a explicat că asemenea ajustări vor îmbunătăţi alocarea capitalului global și vor furniza o cale de a reduce inflaţia, în timp ce se reia creşterea venitului mediu.

Președintele Băncii Mondiale a precizat, totodată, că este nevoie urgentă de mai multe fonduri pentru sistemul educaţiei, sistemul medical şi adaptarea la schimbările climatice, alături de măsuri menite să reducă nivelul ridicat al datoriilor care afectează multe ţările aflate în curs de dezvoltare, relatează agenția de presă Reuters.