Autorul celebrei cărți „Rich Dad Poor Dad”, Robert Kiyosaki, se așteaptă ca această criză să lovească acțiunile și piața imobiliară americană, fiind o afacere bună pentru investitorii șmecheri și un coșmar financiar pentru imprudenți și nepregătiți, scrie Businessinsider.
Urmează un şoc chinez de tip Lehman Brothers?
„HOUSE of CARDS se prăbușește”, a scris pe Twitter Kiyosaki săptămâna aceasta, în contextul în care teama de un eventual faliment al Evergrande îi duce pe mulți cu gândul la un șoc chinez de tip Lehman Brothers și la o uriașă contagiune regională.
„Imobiliarele se prăbușesc”, a continuat el, adăugând că nu crede că Evergrande poate rambursa datoriile restante de aproximativ 300 de miliarde de dolari, iar portofoliul de proprietăți al dezvoltatorului chinez i se pare supraevaluat.
„Se va răspîndi criza în SUA? Da!”, a postat pe Twitter guru-ul finanțelor personale. „Oportunități excelente de acțiuni și imobiliare pentru investitorii inteligenți. Dezastru pentru investitorii nesăbuiți”, anticipează Robert Kiyosaki.
El a sfătuit în repetate rânduri investitorii să cumpere aur, argint și bitcoin înainte de prăbușire.
Problemele Evergrande nu au apărut peste noapte
Evergrande, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din lume, a contractat împrumuturi masive pentru a-și finanța expansiunea rapidă în ultimii ani. Dacă nu reușește să le plătească și intră în faliment, prăbușirea sa ar putea zgudui economia chineză și ar putea genera o undă de șoc pe piețele globale.
Managerul american de investiții Jim Chanos a avertizat și el că piața imobiliară din China este pe „picioroange” și a avertizat că implozia Evergrande ar putea fi mult mai gravă decât prăbușirea Lehman Brothers, care a contribuit la declanșarea crizei financiare globale.
Problemele de la Evergrande n-au apărut peste noapte. În anii din urmă, datoriile au crescut peste măsură, ca efect al finanțării diverselor activități, de la construirea de locuințe și vehicule electrice pînă la parcuri tematice.
Anul trecut, Beijingul a început să ia măsuri împotriva împrumuturilor excesive, pentru a preveni „supraîncălzirea” pieței locuințelor și a atenua creșterea datoriilor.
Criza de lichiditate din ultimele săptămâni a accentuat scăderea valorii acțiunilor și obligațiunilor Evergrande.
Sursa foto: Dreamstime