Va lovi o nouă criză! Organizația Națiunilor Unite a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă criză a alimentelor. Această criză riscă să se declanșeze din cauza pandemiei de coronavirus și va lovi, cu precădere, regiunile sărace ale planetei.

Raportorul special al ONU și fost ministru al Agriculturii în Rwanda, Agners Kalibata, a declarat că lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza virusului. În unele zone, hrana a devenit mai scumpă în timp ce în altele aceasta nu mai este accesibilă.

„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat Agnes Kalibata, raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi fost ministru al Agriculturii din Rwanda.

Va lovi o nouă criză! 183 de milioane de oameni sunt la un pas de foamete

Un raport global privind crizele alimentare arată că 18 milioane de oameni sunt la un pas de foamete acută. Aceștia riscă să ajungă într-un stadiu mai grav, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Raportorul ONU a avertizat că, în acest context, creșterea prețului la produsele alimentare și accesul restrâns la resurse riscă să provoace o criză alimentară care să îi expună și mai mult foametei.

„Principalul impact (al pandemiei) a fost asupra pieţelor agroalimentare. Restricţiile şi lockdown-ul impus de autorităţi au determinat închiderea acestor pieţe, decizii care i-au afectat pe fermieri şi agricultori”, a spus Kalibata.

Situația țărilor din Africa este critică

Raportorul ONU a a evidenţiat situaţia ţărilor din Africa, în condiţiile în care majoritatea acestora se confruntă cu serioase probleme cauzate de creşterea preţurilor la alimente, concomitent cu situaţia de criză provocată de secetele din Africa de Est.

Problema alimentaţiei e prezentă şi pe continentul asiatic, unde se constată deja o creştere „rapidă” a preţurilor la alimente în Thailanda, de pildă, conform reprezentantului Naţiunilor Unite.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru. Anul acesta ne confruntăm cu o ameninţare mai mare, deoarece economiile ţărilor s-au restrâns”, a spus Agnes Kalibata.

Sute de milioane de oameni trăiesc în insecuritate alimentară acută

Raportul Rețelei globale de combatere a crizelor alimentare arată că 135 milioane de persoane din 55 de țări și teritorii s-au confruntat în 2019 cu „insecuritate alimentară acută”.

Reţeaua globală de combatere a crizelor alimentare este o alianţă mondială declanşată la iniţiativa Uniunii Europene, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

De asemenea, 75 de milioane de copii erau subdezvoltaţi şi 17 milioane erau subponderali, conform acestui raport.

183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situaţie de stres” – la un pas de foamete acută şi cu riscul de a ajunge într-o situaţie de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un şoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Mai bine de jumătate (73 de milioane) dintre cele 135 de milioane de persoane vizate de raport trăiesc în Africa, 43 de milioane trăiesc în Orientul Mijlociu şi Asia, iar 18,5 milioane provin din America Latină şi Caraibe.

Sursă foto: Dreamstime