Ne paște o criză ca-n 2008? Ce se va întâmpla după prăbușirea pieței combustibililor fosili

Un editorial The Guardian arată că se anticipează deja că o scădere a cererii de petrol și gaze înainte de anul 2036 va remodela clar peisajul geopolitic. Dar totul va depinde de viteza și răspândirea decarbonizării.

Aproximativ jumătate din piața combustibililor fosili ai lumii nu va mai avea ncicio valoare până în 2036, în condițiile unei tranziții la zero net, potrivit cercetărilor. Țările care întârzie să se decarbonizeze vor avea de suferit, dar cele care se mișcă din vreme vor profita. Între 11 miliarde dolari și 14 miliarde dolari, în așa-numitele active blocate

Studiul constată că sursele regenerabile și investițiile vor compensa mai mult decât pierderile pentru economia globală.
Acest lucru evidențiază riscul de a produce mult mai mult petrol și gaze decât va fi cererea pe viitor, lăsînd între 11 miliarde dolari și 14 miliarde dolari în așa-numitele active blocate – infrastructură, proprietăți și investiții în care valoarea scade atât de puternic încât trebuie anulate.

Ce se va întâmpla în cel mai rău scenariu

Autorul principal, Jean-Francois Mercure, de la Universitatea din Exeter, consideră că trecerea la energia curată ar aduce beneficii economiei mondiale, dar ar trebui să fie tratată cu atenție pentru a preveni o posibilă instabilitate globală.

„În cel mai rău scenariu, oamenii vor continua să investească în combustibili fosili până când brusc cererea la care se așteptau nu se va materializa. Atunci își vor da seama că ceea ce dețin nu are valoare. În acel moment am putea asista la o criză financiară la scara anului 2008”, afirmă expertul.

Houston ar putea avea soarta Detroit-ului după prăbușirea industriei auto

El avertizează că unele metropole petroliere, precum Houston, ar putea avea aceeași soartă ca și Detroit, în urma prăbușirii industriei auto din SUA, dacă tranziția nu va fi gestionată cu atenție.

Provocarea a fost subliniată și la conferința privind clima, Cop26, unde unele dintre națiunile cele mai expuse riscului de a rămâne cu active blocate, cum ar fi exportatorii de petrol și gaze Rusia și Brazilia, au sugerat că vor să încetinească această tranziție. Noua lucrare publicată în Nature Energy, ilustrează modul în care o scădere a cererii de petrol și gaze înainte de anul 2036 va remodela peisajul geopolitic.

Energia regenerabilă va fi mai eficientă, mai ieftină și mai stabilă

Fluxurile actuale de investiții și angajamentele guvernamentale de a atinge emisii zero net până în 2050 vor face energia regenerabilă mai eficientă, mai ieftină și mai stabilă, în timp ce combustibilii fosili vor fi afectați de o mai mare volatilitate a prețurilor. Rezervele de petrol sau cărbune vor rămâne nearse, în timp ce utilajele vor rămâne și ele blocate și nu vor mai aduce niciun profit pentru proprietarii lor.

Cele mai expuse vor fi nisipurile bituminoase din Canada, gazele de șist din SUA și zona arctică rusă. Petrolul din Marea Nordului, relativ scump de extras, ar putea fi afectat atunci când cererea va scădea.

Totul va depinde însă de viteza și răspândirea decarbonizării, alături de tacticile folosite de exportatorii de combustibili fosili pentru a-și vinde activele înainte de a-și pierde valoarea. Pentru a evalua impactul, studiul a explorat mai multe scenarii diferite.