Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) a anunțat că se așteaptă la o schimbare a El Niño până în această toamnă, situație care ar putea schimba radical tiparele meteorologice și ar putea declanșa evenimente meteorologice extreme în SUA și în alte părți ale lumii, informează NbcNews.
Anii 2021 şi 2022 au fost mai călduroşi decât toţi anii anteriori anului 2015, a precizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU în raportul său trimestrial.
„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat, temporar, creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată , a declarat Patteri Taalas, secretarul general al OMM.
El Niño riscă să modifice tiparele de precipitații și să crească temperaturile
Meteorologii se așteaptă ca fenomenul El Niño să modifice tiparele de precipitații, să crească temperaturile medii ale aerului și să contribuie la furtuni mai intense. Modelul El Niño, care este considerat o anomalie temporară și naturală a climei, se va suprapune peste încălzirea atribuită schimbărilor climatice cauzate de om.
Ambele tendințe împing temperaturile medii ale aerului și ale mării în sus, susțin experții. Temperaturile zilnice de la suprafața mării au atins, luna trecută, maxime nemaivăzute în cel puțin patru decenii de observare, potrivit experților Climate Reanalyzer de la Universitatea din Maine.
Practic, vremea devine mai extremă. Șanse de 80% ca El Niño să se instaleze până în septembrie
„Pe măsură ce temperaturile de la suprafață cresc, se adaugă mai mult combustibil în atmosferă și acel combustibil este căldura și umiditatea”, a spus John Abraham, profesor și director de program la școala de inginerie de la Universitatea St. Thomas, care studiază temperatura oceanelor. „Intensifică tiparele vremii.
Practic, vremea devine și mai extremă”, explică el. În ultimii trei ani, globul a fost blocat într-o tendință La Niña, care a oferit un fel de amânare. Meteorologii OMM spun că tendința este acum una neutră, dar estimează că sunt șanse de 80% ca El Niño să se instaleze până în septembrie.
La Niña a acționat ca o frână temporară a creșterii temperaturii
„Tocmai am avut cei mai călduroși opt ani din istorie, deși am avut o răcoare adusă de La Niña în ultimii trei ani și acest lucru a acționat ca o frână temporară a creșterii temperaturii globale”, a declarat Petteri Taalas.
Deşi El Nino şi El Nina sunt fenomene naturale, ele se înscriu „într-un context al schimbărilor climatice induse de oameni, care fac să crească temperaturile mondiale, afectează tiparul ploilor sezoniere şi fac clima să devină mai extremă”, precizează raportul OMM. La Nina se produce la fiecare şapte ani şi alternează cu El Nino, cu condiţii neutre între cele două fenomene.
Şansele ca El Nino să se dezvolte în acest an
Şansele ca El Nino să se dezvolte în 2023 sunt estimate la 15% pentru aprilie-iunie, la 35% pentru mai-iulie şi la 55% pentru iunie-august.
Temperaturile de la suprafața oceanelor tind să fluctueze și ele, fiind supuse tendințelor pe termen mai scurt și variabilității climatice naturale, cum ar fi El Niño. Dar o mare parte din căldura adăugată se află sub suprafața mării, a menționat Sarah Purkey, profesor asistent de oceanografie fizică la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego.