Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod portocaliu de averse şi grindină, valabilă în zone din patru judeţe, respectiv un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce vizează alte zece judeţe, pe parcursul zilei de marţi.

Cod portocaliu și galben de averse torențiale și grindină

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 12:00 – 20:00, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad, va fi valabil Codul portocaliu de averse torenţiale şi grindină. Local, cantităţile de apă vor fi de 40 – 70 l/mp, în intervale scurte de timp.

De asemenea, în intervalul orar 11:00 – 23:00, va intra în vigoare un Cod galben de vreme instabilă. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei şi în Oltenia.

În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 – 40 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Bihor, Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Sălaj şi Vâlcea.

Meteorologii precizează că astfel de fenomene se vor mai semnala, pe arii mai restrânse, şi în celelalte regiuni. În jumătatea de vest a teritoriului instabilitatea atmosferică se va menţine pronunţată şi în a doua parte a zilei de miercuri, 31 mai.

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, pe durata zilei de marţi, între orele 11:00 – 23:00, este prognozată o vreme frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi seara. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade.

Ploi torențiale în următoarea perioadă

Potrivit prognozei de specialitate publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie, perioada următoarelor două săptămâni (29 mai – 11 iunie) va rămâne sub semnul instabilităţii atmosferice, cu alternanţe de temperatură de la o zi la alta, dar şi cu intervale lungi în care aversele se vor semnala la nivelul întregului teritoriu.

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la România TV.