Este probabil ca El Nino să producă vreme extremă spre sfârșitul acestui an, de la ciclonii tropicali care se îndreaptă către insulele vulnerabile din Pacific, până la ploile torențiale din America de Sud și secetă în Australia și în unele părți ale Asiei, scrie The Hindu.

Ce este fenomenul El Nino

El Nino este un fenomen climatic natural, asociat cu o creștere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părți ale lumii şi ploi abundente în altele. Fenomenul s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urmă un episod îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse și, mai ales, o scădere a temperaturilor.

În pofida efectului termic moderator generat de La Nina, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria înregistrărilor meteorologice. În absența fenomenului La Nina, situația cauzată de încălzirea climei globale ar fi putut fi mai gravă.

OMS se pregătește pentru probabilitatea ca 2023 și 2024 să fie marcați de un eveniment El Nino

OMS se pregătește pentru probabilitatea foarte mare ca 2023 și 2024 să fie marcați de un eveniment El Nino, care ar putea crește transmiterea febrei dengue și a altor așa-numite arbovirusuri, cum ar fi Zika și chikungunya”, a declarat Ghebreyesus.

Șeful OMS a avertizat că schimbările climatice alimentează reproducerea țânțarilor, iar incidența cazurilor de boală dengue a crescut deja brusc în ultimele decenii, în special în America. Peru a declarat stare de urgență în majoritatea regiunilor în acest an, iar ministrul Sănătății și-a dat demisia pe fondul creșterii numărului de cazuri de dengue.

Boala se transmite prin înțepăturile țânțarilor Aedes aegypti, cu simptome care includ febră, dureri de ochi, de cap, de mușchi și articulații, greață, vărsături și oboseală.

Fenomenul El Nino durează între 9 și 12 luni

Într-un procent de 60%, El Nino ar putea să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie, informează Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care consideră că există 60% şanse ca fenomenul El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie şi 80% şanse ca acest fenomen să se producă până la sfârşitul lunii septembrie.

Cel mai călduros an înregistrat până acum în lume a fost 2016, care a coincis cu un El Nino puternic, dar schimbările climatice au alimentat temperaturile extreme chiar şi în anii lipsiţi de acest fenomen. Fenomenul El Nino se produce, în medie, la fiecare doi-şapte ani şi durează, în general, între nouă şi 12 luni. El Nino provoacă o creştere a precipitaţiilor în anumite părţi din sudul Americii de Sud, în sudul Statelor Unite, Cornul Africii şi Asia Centrală, dar şi secete grave în Australia, Indonezia şi în unele părţi ale Asiei de Sud.

În timpul verii boreale, anotimpul cald din emisfera nordică şi cel rece din emisfera sudică -, încălzirea apelor de suprafaţă provocată de El Nino poate, de asemenea, să alimenteze uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific, împiedicând formarea de uragane în bazinul atlantic, a explicat OMM.