Astfel, datoria consolidată, ce cuprinde datoria instituţiilor financiare, instituţiilor nefinanciare, cea guvernamentală şi cea a gospodăriilor populaţiei, se apropie de 1.000% din PIB! Altfel spus, întreaga povară a datoriei poporului şi firmelor britanice este de zece ori mai mare decât produsul intern brut al ţării, adică decât tot ceea ce produce economia britanică în decursul unui an.

Un grafic care s-a răspândit pe blogurile economice în ultimele zile şi care are ca surse Haver Analytics şi Morgan Stanley Research indică o datorie consolidată de circa 950% din PIB.

În aceste condiţii, războiul declaraţiilor dintre Franţa şi Anglia s-ar putea să se termine prost pentru britanici, în condiţiile în care agenţiile de rating, pieţele şi chiar şi populaţia au devenit foarte atente la cifrele macroeconomice şi mai ales la riscurile pe care le-ar putea ascunde.

De altfel, la începutul anului 2010, consultanţii de la compania de cercetare McKinsey au arătat că, în 2008, Marea Britanie ajunsese cea mai îndatorată ţară din rândul marilor economii ale lumii, cu o datorie totală de 481% din PIB, fiind chiar mai îndatorată decât Japonia.