O recesiune este probabilă, în urma escaladării războiului comercial pornit de tarifele lui Trump

Jamie Dimon a spus că „piețele nu au întotdeauna dreptate, dar uneori au dreptate”. Acesta a afirmat că, în opinia sa, evaluările actuale sunt corecte, având în vedere incertitudinea macroeconomică și microeconomică, la nivelul întreprinderilor. El a subliniat că, dacă firmele încep să reducă activitatea, acest lucru poate schimba sentimentul consumatorilor, ceea ce deja se reflectă în schimbarea sentimentului de afaceri.

„Cred că de data aceasta au dreptate, pentru că evaluează incertitudinea la nivel macroeconomic și incertitudinea la nivel microeconomic, la nivelul companiilor. În cazul în care companiile încep să reducă, atunci sentimentul consumatorilor se schimbă. Cred că ați văzut deja sentimentul de afaceri schimbând un pic peisajul”, a spus el în cadrul unui interviu acordat Mariei Bartiromo de la Fox Business.

Directorul JPMorgan Chase a precizat, însă, că situația de acum nu este similară cu criza financiară din 2008, dar o consideră „destul de serioasă”.

Jamie Dimon a subliniat că nimeni nu își dorește o recesiune, dar a exprimat speranța că, dacă va avea loc una, aceasta va fi de scurtă durată. El a adăugat că rezolvarea problemelor legate de taxe vamale și comerț ar fi un lucru pozitiv.

„Nimeni nu își dorește [o recesiune], dar să sperăm că, dacă va exista una, va fi scurtă. Cred că rezolvarea acestor probleme legate de taxe vamale și de comerț ar fi un lucru bun de făcut”, a spus el.

Bursele SUA au crescut după ce Donald Trump a suspendat o parte din tarifele comerciale

Anunțul făcut de Donald Trump privind suspendarea tarifelor vamale impuse de SUA pentru o perioadă de 90 de zile a avut un impact semnificativ asupra pieței financiare, determinând una dintre cele mai bune zile pentru indexul S&P de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, conform celor relatate de The Guardian. Bursele au înregistrat creșteri spectaculoase, atingând unele dintre cele mai mari valori istorice.

S&P 500 a înregistrat o creștere de 9,5%, deși indicele rămâne sub nivelul la care se afla atunci când liderul de la Casa Albă a anunțat săptămâna trecută un set extins de tarife. Toate subsectoarele importante din S&P 500 au avut creșteri, cu tehnologia informației și bunurile de consum discreționar în frunte, înregistrând avansuri de 11%, respectiv 8,5%.

Dow Jones Industrial Average a crescut cu aproape 3.000 de puncte, iar Nasdaq Composite a urcat cu 12,2%.

Trump a suspendat majoritatea tarifelor impuse țărilor, cu excepția Chinei, pentru care a majorat taxele la 125%. Ca răspuns, Ministerul de Finanțe al Chinei a anunțat că va aplica taxe suplimentare de 84%, care vor intra în vigoare pe 10 aprilie.

„China vrea să facă o înțelegere. Doar că ei nu știu cum să procedeze. Știți, este unul dintre acele lucruri pe care nu le cunosc foarte bine. (Chinezii) sunt oameni mândri”, a spus președintele Donald Trump.