Războiul economic dintre SUA și China pare că începe să își arate urmările. Astfel, China a înregistrat în trimestrul al doilea din 2019 o creştere economică de 6,2% , cel mai scăzut ritm din ultimii 27 de ani, cel puţin.
Încetinirea a survenit din cauza scăderii cererii pe piaţa internă, dar și de pe cea externă, ca efect al presiunilor comerciale americane, arată presa internațională, care transmite că analiștii anticipează noi măsuri de stimulare din partea guvernului chinez.
În timp ce datele referitoare la producţia industrială şi vânzările de retail aferente lunii iunie arată semne de îmbunătăţire, unii analişti au avertizat: creşterile ar putea să nu dureze, ei anticipând că Beijingul va continua să ia noi măsuri de susţinere în lunile următoare.
Partenerii comerciali ai Chinei şi pieţele financiare urmăresc cu atenţie soliditatea celei de-a doua mari economii din lume, în condiţiile în care războiul comercial chino-american devine mai lung şi mai costisitor, alimentând temerile legate de declanşarea unei recesiuni globale.
Creşterea economică din trimestrul al doilea reprezintă o încetinire comparativ cu ritmul de 6,4% consemnat în primul trimestru, pe fondul aşteptărilor că Beijingul va trebui să facă mai multe în vederea stimulării consumului şi a investiţiilor, pentru a reface încrederea oamenilor de afaceri.
Ritmul de creştere de 6,2% obţinut în trimestrul al doilea corespunde aşteptărilor analiştilor, pentru cel mai scăzut avans după celor consemnat în primul trimestru din 1992, potrivit celor mai vechi date trimestriale disponibile.