Vine recesiunea în România?! Semnele sunt deja aici

bani, lei

SURSA FOTO: Dreamstime

Datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro şi UE a stagnat, în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul al treilea. Totuși, România se numără printre ţările-membre cu cea mai puternică contracţie a economiei.

România se numără printre ţările-membre cu cea mai puternică contracţie a economiei. Eurostat a publicat mai multe date cu privire la situația economică din UE. Potrivit acestor cifre, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a stagnat, în ultimul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul al treilea.

România, printre ţările cu cea mai puternică contracţie a economiei

În schimb, țara noastră se află printre țările membre cu cea mai puternică contracţie a economiei, de la un trimestru la altul. Cele mai mari creşteri ale PIB, în ultimul trimestru din 2023, faţă de trimestrul anterior, au fost consemnate astfel:

  • Danemarca (2%);
  • Croaţia (1,3%);
  • Slovenia (1,1%).

La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în:

  • Irlanda (-3,4%);
  • Estonia (0,7%);
  • Finlanda (0,7%);
  • România (-0,5%).

Contracţia de 0,5% din trimestrul IV vine după un avans de 1% în trimestrul III

În cazul României, contracţia de 0,5% din trimestrul IV vine după un avans de 1% în trimestrul III, precum şi un avans de 1,4% în trimestrul II.

În ritm anual, trimestrul IV din 2023, comparativ cu trimestrul IV din 2022, PIB-ul zonei euro a consemnat o creştere de 0,1%. În Uniunea Europeană, PIB-ul a crescut cu 0,2%.

Economia României a crescut cu 1,1% în ritm anual în ultimele trei luni din 2023. Este o încetinire semnificativă după un avans de 3,5% înregistrat în trimestrul al treilea.

Oficiul European de Statistică a anunţat și că numărul persoanelor ocupate a urcat cu 0,3% în Zona euro, şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, în trimestrul al patrulea din 2023, comparativ cu trimestrul precedent.

În trimestrul al treilea, ocuparea a crescut cu 0,2%, atât în Zona euro, cât şi în UE.

România/SURSA FOTO: Dreamstime

Acestea au fost ţările membre cu cea mai puternică majorare a ocupării

În perioada octombrie – decembrie 2023, ţările membre cu cea mai puternică majorare a ocupării au fost:

  • România (1,5%);
  • Malta (1,4%);
  • Spania (0,8%).

În trimestrul IV din anul anterior erau 217,1 milioane de persoane ocupate în UE, dintre care 169,3 de milioane în Zona euro.

Amintim că Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus creşterea economică a României din 2023, la 2,1%, respectiv în jos pe cea din trimestrul IV al anului trecut, la minus 0,5%.

Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul IV 2023, a fost de 415,906 miliarde de lei preţuri curente.

Cifra a fost în scădere – în termeni reali – cu 0,5% faţă de trimestrul III 2023, respectiv în creştere cu 1,1% faţă de trimestrul IV din 2022.

Ca serie brută, PIB-ul estimat pentru ultimul trimestru al anului trecut a fost de 474,502 miliarde de lei, preţuri curente.

Cifra a fost în creştere cu 3%, în termeni reali, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.