„Vine recesiunea peste România?!” este întrebarea pe care și-o adresează unii români. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut anunțul. Ce ne aduce viitorul din punct de vedere economic?
Recesiunea este departe de România
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că România nu se află în recesiune și nici nu se îndreaptă spre ea. Totuși, potrivit un grafic care demonstra că, având în vedere creșterea consumului, ar fi putut exista o posibilitate de recesiune dacă nu s-ar fi folosit fondurile europene. Din fericire, fondurile europene se utilizează bine. În plus, investițiile și consumul sunt în creștere, creditul s-a redresat.
„Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţie. Din grafic o să vedeţi că cu consum în creştere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine. Deci investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit, încetinire de creştere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut şi cifre mari, adică nu 0,1 sau… Deci nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză”, a zis el.
Când apare recesiunea?
Deși a existat o încetinire a creșterii economice, recesiunea presupune mai multe trimestre de scădere a PIB-ului și cifre mari. Nu există recesiune și nici o prognoză care să o indice. A reamintit că există mai multe moduri de a defini recesiunea. De exemplu, ai recesiune dacă ai două trimestre consecutive de scădere, chiar și una slabă.
A recunoscut că există o problemă cu corecția datelor statistice. El este un vechi analist al conjuncturii economice și că, înainte de 89, se ocupa de conjunctura economiei SUA și apăreau corecții de cifre și după șase trimestre. Șefii lui de atunci îl certau, întrebându-l ce face cu cifrele. Le răspundea simplu că nu el greșește, ci statistica americană. Nu este simplu să calculezi corect cifrele statistice agregate, globale. Pot apărea corecții. Totuși, el nu vede recesiunea apropiindu-se de România.
„Sunt mai multe definiţii ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă, dar nu o discutaţi la noi, există o problemă cu corecţia datelor statistice.
Eu sunt, să zic aşa, conjuncturist vechi. Înainte de 89, făceam conjunctura economiei Statelor Unite şi apăreau corecţii de cifre şi după şase trimestre. Mă urecheau şefii de atunci, ”Ce faci maestre, te joci cu cifrele?” Nu eu, statistica americană. Sunt neserioşi. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice din astea agregate, globale, mai pot să apară corecţii, dar nu văd, eu nu văd recesiune”, a explicat el, joi, 15 februarie 2024.