Robert Turcescu a avut luni, 14 martie, o nouă emisiune online în care a vorbit despre creșterile majore de prețuri la alimente, în special ulei. Mai mult, acesta a povestit cum voia să prăjească cartofi, a fost la magazin și nu a găsit ulei. Până la urmă spune că sora sa i-a adus ulei, cumpărat dintr-o benzinărie cu 12 lei. În câteva luni, prețul la ulei a crescut major.
În cazul în care Rusia nu va ataca NATO, singura problemă a României va fi creșterea inflației, concomitent cu o creștere de prețuri.
Vine sau nu o criză alimentară în România?
Petrișor Peiu, analist economic, a vorbit despre situația actuală din România și despre criza uleiului care pare că a acaparat mai nou țara.
„În primul rând trebuie să știm că România este cel mai mare producător de floarea soarelui din UE și locul 3-4 la nivel mondial. Noi putem să procesăm în țară doar un milion, restul de 2-3 milioane le exportăm. Noi oricum producem mai mult decât consumăm. Primele 2 producătoare mondiale de ulei de floarea soarelui sunt Ucraina și Rusia. Multe lanțuri de aprovizionare se vor rupe. Exporturile vor fi diminuate în țările sărace. Vor fi prețurile mărite. Nu vom duce lipsă de mâncare, dar vom plăti mai mult”, a explicat Petrișor Peiu în emisiunea EVZ.
Mai mult, floarea soarelui din România este de o calitate foarte bună, fiind folosit în special pentru consumul uman, spre deosebire de cel din Rusia sau Ucraina este de o calitate mai slabă. Totuși, un lucru este sigur, ne așteaptă o creștere a prețurilor din cauza războiului, însă țara noastră era deja pe o pantă ascendentă a creșterii prețurilor încă dinainte de invazia Rusiei, din cauza prețurilor mărite la energie și gaze naturale.
Prețul energiei, adevărata problemă majoră a României
„Spre deosebire de noi, firmele sunt obligate să plătească și prețuri de 19 ori mai mari la energie. Aici e problema, în deficiența structurală a economiei noastre”, a mai explicat analistul economic.
Problema principală este că gazul din Europa este de câteva ori mai scump decât cel din SUA, motiv pentru care economia UE este vizată direct de criza provocată de războiul din Rusia. Totuși, economia mondială va fi afectată din cauza Rusiei. De exemplu, Rusia produce 90% din neonul la nivel mondial. Mai mult, acesta era exportat până acum în Ucraina unde era procesat și trimis mai departe în lume.
„Cert este că puterea financiară occidentală este de 13-14 ori mai mare decât economia Rusia. În mod automat, Rusia ar trebui să reziste mai puțin”, a transmis analistul.
Însă, Petrișor Peiu avertizează că în primul rând contează cât va dura această criză, ca timp.
„În România ponderea cu alimentele este cea ma mare din UE. Din cheltuielile de consum, 35% este destinat alimentelor. Revenind la situația din Rusia și Ucraina, noi nu suntem afectați foarte puternic, dar în mod direct va fi o chestiune de lungă durată și atunci s-ar putea ca scumpirea produselor energetice să ducă la asta”, a spus Peiu.