Raport șocant realizat de ONU privind clima. Căldură record, incendii devastatoare, inundații și alunecări de teren în plină vară, însă „ce este mai rău urmează să vină”, este alarma lansată de raportul șocant realizat de experții de la ONU despre climă (Grupul interguvernamental pentru Schimbări Climatice sau IPCC), elaborat de 234 de oameni de știință din 195 de țări, cu mai puțin de trei luni înainte de conferința pe tema climei COP26, programată la Glasgow între 1 și 12 noiembrie.
Încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5°C în jurul anului 2030 (cu zece ani mai devreme decât s-a estimat), amenințând noi dezastre „fără precedent” pentru umanitate. Și umanitatea este singura responsabilă pentru acest dezastru. De asemenea, este singura care poate limita daunele acum, reducând drastic emisiile de gaze cu efect de seră.
Raport șocant realizat de ONU privind clima. ”Nu ne putem permite să așteptăm”
„Din moment ce în țările în curs de dezvoltare se construiesc infrastructurile energetice, urbanizarea și sectorul agricol, putem gândi și dezvolta toate aceste sectoare într-un mod total diferit de ceea ce am cunoscut până acum, astfel încât să fie reziliente la climă și să aibă un nivel scăzut de carbon”, spune Youba Sokona, vicepreședintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, potrivit EURONEWS.
Raportul IPCC examinează cinci scenarii de emisii, de la cel mai optimist la cel mai rău. În orice caz, planeta ar trebui să atingă pragul de +1,5° C în comparație cu era preindustrială – una dintre limitele Acordului de la Paris -, în termen de nouă ani și, prin urmare, cu un deceniu mai devreme decât estimarea anterioară, din 2018.
Până în 2050, creșterea ar continua cu mult peste acest prag, chiar dacă lumea ar trebui să reușească să reducă semnificativ emisiile.
„Nu ne putem permite să așteptăm doi, cinci sau zece ani: acesta este momentul, ori acționăm acum, ori nu vom mai avea timp”, a declarat Alok Sharma, președinte desemnat al COP26.
”Nevoie de reduceri puternice și constante ale emisiilor de dioxid de carbon”
Dar cum se poate face acest lucru? Experții care au elaborat raportul indică o soluție: avem nevoie de „reduceri puternice și constante ale emisiilor de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră”, care ar limita schimbările climatice.
Dar dacă, pe de o parte, datorită acestor reduceri, beneficiile ar putea fi observate imediat pentru calitatea aerului, pe de altă parte, ar putea dura 20-30 de ani pentru ca temperaturile să se stabilizeze.
În timp ce planeta a câștigat deja + 1,1° C, primele consecințe sunt vizibile pentru toți: de la flăcările care devastează coasta de vest a SUA, dar și Grecia, Turcia, Sardinia și Sicilia, până la inundațiile din Germania, Belgia, Nordul Italiei sau China.
Și termometrul se apropie de 50° C în Canada. Niciodată până acum nu s-a mai văzut așa ceva.
„Dacă credeți că acest lucru este grav, amintiți-vă că ceea ce vedem astăzi este doar începutul”, a declarat Kristina Dahl, de la ONG-ul Union for Concerned Scientists.
”Acest raport ar trebui să dea fiori oricui îl citește”
„Acest raport ar trebui să dea fiori oricui îl citește. Arată unde suntem și încotro ne îndreptăm cu schimbările climatice: într-o gaură care încă se sapă”, a comentat omul de știință Dave Reay.
Totuși, unele dintre consecințele încălzirii globale sunt „ireversibile”, insistă raportul. Datorită topirii ghețarilor polari, de exemplu, nivelul mării va continua să crească timp de „secole, chiar milenii”.
Nivelul mării, care a crescut deja cu 20 cm începând cu secolul al XX-lea, ar putea crește cu încă 50 cm până în 2100.
Și, pentru prima dată, IPCC subliniază, de asemenea, că „nu putem exclude” apariția unor probleme critice, precum topirea stratului de gheață din Antarctica sau sfârșitul pădurilor, care ar duce sistemul climatic la schimbări dramatice și ireversibile.