Experții spun că valurile de căldură intense și incendiile sunt legate de schimbările climatice și că, in viitor, lucrurile vor sta și mai rău.

Emisiile de carbon au schimbat modelele meteorologice

”Emisiile de carbon au provocat încălzirea globală și acest lucru a schimbat modelele meteorologice, făcând aceste extreme mai intense și mai frecvente”, spune Deirdre McKay, profesor de dezvoltare durabilă la Universitatea Keele din Staffordshire, Regatul Unit, relatează Chinadaily.

„Deci, în emisfera nordică, vara, vedem aceste cupole persistente de căldură, precum a fost cea din nord-vestul Statelor Unite și din Canada. Și acum există o cupolă de căldură peste Europa”.

”Cupolele de căldură” sunt zone de presiune ridicată care rămân peste o mare parte a unei regiuni zile sau chiar săptămâni, prinzând sub ele aer foarte cald.

Ce sunt cupolele de căldură

Dacă luna august este, în mod normal, una caldă și uscată în regiunea mediteraneană, temperaturile din această vară au fost extreme, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale.

„Motivul pentru care avem aceste cupole de căldură este încălzirea oceanului în iarna anterioară. În timp ce cupolele de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, ele devin din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai intense”, spune McKay.

Aerul cald, care se deplasează din Sahara și care transportă praf, a contribuit la o masă mare de aer cald stabilită în sud-estul Europei, făcând temperatura cu intre 10 la 15 grade mai fierbinte decât media.

Europa va trebui să se pregătească de temperaturi de peste 50 C

Peter Stott, șeful echipei de monitorizare al serviciului meteorologic din Marea Britanie, a prezis temperaturi și mai ridicate în viitor.
„Șansele de a vedea temperaturi extreme sunt destul de mari acum”, a spus Stott.

„Nu putem spune exact când se va întâmpla, dar Europa va trebui să se pregătească de eventualitatea unor temperaturi de peste 50 C în viitor. Cel mai probabil, aproape de Mediterană, unde influența aerului cald din Africa de Nord este cea mai puternică”, a avertizat Stott.

Schimbările climatice au provocat, de asemenea, precipitații abundente și inundații, făcând ravagii în Europa și în alte părți ale lumii.