Aceasta este concluzia unui paleontolog, care consideră că semnele sunt deja aici, pentru cei care doresc să le vadă. Potrivit unui articol de opinie semnat de Henry Gee în revista ”ScientificAmerican”, zilele noastre pe Pământ sunt numărate.
Semnele sunt deja aici, pentru cei care doresc să le vadă
Când habitatul devine atât de degradat încât avem tot mai puține resurs, când fertilitatea începe să scadă, când natalitatea scade sub rata mortalității și când resursele genetice sunt limitate, nu ne rămâne decât colapsul, ca civilizație, scrie paleontologul Henry Gee.
De fapt, până la sfârșitul acestui secol, populația globală ar putea să înceapă declinul inevitabil, a argumentat el, într-un nou articol de opinie pentru Scientific American, în care nu se sfiește să folosească cuvântul „extincție”.
„Bănuiesc că populația umană este pregătită nu doar pentru reducere, ci și pentru colaps, și asta cât de curând”, afirmă Henry Gee.
Extincția va fi inevitabilă, indiferent de ce ar încerca omenirea să facă pentru a o evita
În opinia lui, cea mai insidioasă amenințare la adresa omenirii este ceva numit „datoria extincției”. Vine un moment în progresul oricărei specii, chiar și a acelei specii care pare să prospere, când extincția va fi inevitabilă, indiferent de ce ar încerca să facă pentru a o evita, consideră expertul.
Speciile cele mai expuse riscului sunt cele care domină anumite zone de habitat, în detrimentul altora, care tind să migreze în altă parte și, prin urmare, se răspândesc mai puțin, continuă Gee.
Rata natalității, mult sub rata mortalității
Amenințarea anihilării nucleare și-a pierdut iminența față de acum câteva decenii. În ceea ce privește suprapopularea, de două ori mai mulți oameni, decât în 1968, trăiesc acum pe pământ și o fac în cel mai confortabil mod. Deși populația este în continuare în creștere, rata acestei creșteri s-a redus la jumătate, față de 1968, explică autorul
Previziunile actuale privind populația variază. Dar consensul general este că, din anul 2100, numărul populației globale ar putea fi mai mic decât este acum. În majoritatea țărilor, inclusiv în cele mai sărace, rata natalității se situează acum mult sub rata mortalității, iar în unele țări populația va fi în curând jumătate din cât e acum, subliniază Gee.
Homo sapiens a confiscat deja între 25 și 40% din Productivitatea Primară Brută
Unul dintre motivele pentru scăderea creșterii populației, susține paleontologul, este de ordin economic. Politicienii caută să obțină o creștere economică necruțătoare, dar aceasta nu este sustenabilă într-o lume în care resursele sunt limitate. Homo sapiens a confiscat deja între 25 și 40% din Productivitatea Primară Brută, adică materia organică pe care plantele o creează din aer, apă și soare.
Pe lângă faptul că este o veste proastă pentru milioanele de specii de pe planeta noastră, o astfel de confiscare ar putea avea efecte dăunătoare asupra perspectivelor economice umane, adaugă Gee.
Homo Sapiens ar putea fi deja un zombi. Acțiunile noastre ne vor ajunge din urmă, crede antropologul. Oamenii ocupă mai mult sau mai puțin întreaga planetă și, odată cu confiscarea unei mari părți din productivitatea acestui petic de habitat la nivel mondial, totul se va întoarce împotriva noastră. Prin urmare, Homo Sapiens ar putea fi deja un ”cadavru umblător”.