Cercetările arată că acestă cifră a deceselor provocate de căldură nu numai că nu poate fi prevenită, dar este de așteptat să crească pe măsură ce temperaturile cresc în întreaga lume.

Morbidități specifice stresului termic

Deși se știe că stresul termic poate duce la accidente vasculare cerebrale și leziuni cerebrale, studii ale celor de la Universitatea din Washington au constatat că provoacă și o serie de morbidități specifice. Inclusiv mai multe tipuri de boli de inimă, diabet și afecțiuni pulmonare.

Decesele cauzate de căldură au crescut cu 74%

Decesele cauzate de căldură au crescut cu 74% din 1980 și până în 2016, dezvăluind că regiunile mai fierbinți ale lumii suferă cel mai probabil de o creștere a mortalității extreme provocate de căldură, arată studiile din Lancet. Aproximativ 1,3 milioane de persoane au murit din cauza frigului, cu o creștere de 31% începând din 1990.

„În majoritatea regiunilor, temperaturile reci au un impact mai mare asupra sănătății. Cu toate acestea, analiza noastră constată că efectele nocive ale căldurii extreme le pot depăși cu mult pe cele provocate de frig în locurile în care este deja cald, cum ar fi sudul Asiei, Orientul Mijlociu și multe părți ale Africii”, a declarat Katrin Burkart, co-autor al studiului, profesor la Universitatea din Washington.

Spitalizările și vizitele la camera de urgență tind să crească în timpul valurilor de căldură, indică studiul.

Adulții în vârstă și alte persoane vulnerabile, izolate sau care au o mobilitate redusă, sunt, de asemenea, mai susceptibile de a experimenta efectele căldurii extreme. Cei care nu au acces la aer condiționat pot suferi cel mai mult când căldura extremă durează mai mullte zile la rând.

Evenimentele de căldură extremă devin tot mai frecvente

Evenimentele de căldură extremă devin din ce în ce mai frecvente, severe și durabile în întreaga lume, iar studiile arată că acest lucru este legat de schimbările climatice cauzate de om. Temperaturile ridicate exacerbează alte provocări de mediu, cum ar fi concentrațiile negative de ozon la nivelul solului, incendiile și creșterea rapidă a populației urbane.

Autorii studiului menționează că în această vară au fost raportate cel puțin 600 de decese în regiunea Pacificului de Nord-Vest din cauza valurilor de căldură fără precedent de la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie.