ANM atenționează că un nou val de praf saharian ajunge miercuri în România. Depunerile de praf vor putea fi observate în Vestul țării.
Vine un nou val de praf saharian. ANM anunță regiunile afectate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că un nou val de praf saharian va ajunge, miercuri, în România. Se estimează că depunerile de praf vor fi vizibile în jumătatea de vest a țării, până joi, 26 iunie.
„În perioada 26 iunie, ora 3. 00- 27 iunie ora 21.00, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, anunță ANM.
Conform sursei citate, depunerile de praf saharian vor fi vizibile în jumătatea de vest a țării în intervalele în care va ploua. Joi, 26 iunie 2024, începând cu orele serii, se prognozează că masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va îndepărta de pe teritoriul României.
Avertizare ANM de ploi și vijelii
Marți, zece județe din Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali sunt afectate de avertizări Cod galben. Avertismentele au fost emise pentru ploi torențiale, intensificări ale vântului și posibile vijelii.
Atenționarea emisă de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este valabilă începând de marți la ora 12:00 și până miercuri la ora 3:00. Se aplică pentru județele:
Alba
Sibiu
Hunedoara
Arad
Timiș
Caraș-Severin
De asemenea, codul galben se mai aplică în anumite zone din județele:
Cluj
Vâlcea
Gorj
Mehedinți
”În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a arătat ANM.
Pe arii limitate, vor fi prezente și alte manifestări de instabilitate atmosferică în restul teritoriului.
Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat
Cod galben în vigoare marți pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București, referitoare la un val persistent de căldură și disconfort termic ridicat.
Căldura intensă va continua în sudul Olteniei și al Munteniei, disconfortul termic va rămâne ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, în anumite locuri putându-se înregistra caniculă.
Temperaturile maxime vor atinge în mod obișnuit între 34 și 35 de grade Celsius, peste valorile normale pentru această perioadă. Nopțile vor fi tropicale, cu minime în jurul a 20 de grade Celsius.