Sarah Gilbert, profesor la Universitatea Oxford, apreciat pentru rolul său în dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient împotriva Covid-19 în mai puțin de un an, a făcut declarații privind pericolul care ne paște.
„Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile și mijloacele de trai”, a spus ea într-o prelegere la Universitatea Oxford. „Adevărul este că următorul virus ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios, mai letal sau ambele”, susține aceasta.
Lumea trebuie să fie pregătită pentru următoarea urgență de sănătate
Gilbert spune că pandemia Covid-19 arată că lumea trebuie să fie pregătită pentru următoarea urgență de sănătate: „Progresele pe care le-am făcut și cunoștințele dobândite acum nu trebuie irosite. Experților care au lucrat pentru a dezvolta vaccinuri „nu trebuie să li se ceară acum să o lase mai moale și să revină la sistemul de dinainte, subfinanțat”, a adăugat Gilbert.
Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat de Regatul Unit în decembrie 2020 și este utilizat în peste 50 de țări, dar încă nu a fost aprobat pentru utilizare în SUA, în ciuda datelor pozitive ale testelor, notează NBC.
Mutațiile Omicron cresc transmisibilitatea
Amintind amenințarea actuală, adusă de varianta Omicron, Gilbert a precizat că mutațiile sale cresc transmisibilitatea, în timp ce imunitățile dobândite prin vaccinuri sau infecții anterioare ar putea fi mai puțin eficiente în fața acestei noi variante. „Așa cum am văzut înainte, o protecție mai mică împotriva infecțiilor și a formelor ușoare ale bolii nu înseamnă neapărat o protecție redusă împotriva formelor severe și a decesului”, a spus ea.
Producătorii de vaccinuri se contrazic
Directorul companiei farmaceutice Moderna a avertizat zilele trecute că vaccinurile existente vor fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron şi va fi nevoie de mai multe luni pentru a dezvolta un nou vaccin. Potrivit șefului Moderna, Stephane Bancel, va exista o ”scădere semnificativă” a eficacităţii vaccinurilor.
El a precizat că toți cercetătorii sunt îngrijoraţi, întrucât 32 din cele 50 de mutaţii descoperite la varianta Omicron se află în proteina Spike, cheia de intrare a virusului în organism.
Universitatea Oxford din Marea Britanie îl contrazice, susținând că până acum nu au apărut dovezi potrivit cărora vaccinurile nu vor proteja împotriva formelor severe provocate de infectarea cu Omicron. Oxford spune că e pregătită să dezvolte rapid o versiune actualizată a vaccinului său, realizat în parteneriat cu AstraZeneca, dacă va fi necesar.