Lumea se va confrunta cu o triplă epidemie, avertizează oamenii de știință. Care sunt acum cele mai frecvente infecții. SUA se confruntă deja cu un număr foarte mari de cazuri.
Apropierea iernii îi pune în alertă pe specialiști, care se tem de o recrudescență a infecțiilor cu RSV (virusul respirator sincițial), dar și de o probabilă creștere a cazurilor de gripă și COVID-19.
Se așteaptă ca o astfel de triplă epidemie să crească în acest sezon, deoarece spitalele din Statele Unite au înregistrat deja un număr tot mai mare de cazuri de RSV. Virusul sincițial respirator determină o infecție respiratorie foarte contagioasă, care afectează în primul rând copiii, scrie Greek Reporter.
„Recent, ne-am confruntat cu creșterea semnificativă a numărului de copii care se prezintă la camera de urgență cu RSV”, a spus dr. James Schneider, șeful clinciii pediatrice a Cohen Children’s Medical Center, citat de CNBC.
Simptomele pot include: rinoree, tuse, strănut, apetit redus, febră
Schneider a precizat că simptomele infecției cu RSV sunt similare cu ale gripei și ale COVID-19 și a adăugat că se așteaptă la o creștere a cazurilor provocate de toți cei trei viruși. El susține că în general, copiii sunt cei mai expuși în această perioadă.
Simptomele infecției cu RSV sunt similare cu cele ale altor infecții respiratorii și apar, de obicei, la 4-6 zile după ce persoana a intrat în contact cu virusul. Semnele și simptomele pot include: rinoree, tuse, strănut, apetit redus, febră. Oamenii pot fi reinfectați cu tulpini diferite de RSV de la an la an, deși infecțiile ulterioare tind să fie mai puțin severe decât infecția primară.
Avertismentul CDC
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au precizat că bolile respiratorii apar mai devreme acum și la mai mulți oameni, în comparație cu anii precedenți. Agenția federală de sănătate a remarcat că și numărul cazurilor de gripă a crescut semnificativ în mai multe regiuni ale Statelor Unite. De altfel, numărul internărilor în secțiile de pediatrie ale spitalelor a crescut și cu 35%.
Vaccinarea este importantă, mai ales pentru copii
Dr. Federico Laham, director la secția de boli infecțioase a Spitalului de Copii Arnold Palmer din Orlando, a declarat: „Dacă copilul nu a primit încă vaccinul antigripal, este imperativ să facă unul cât mai curând posibil”.
”După cum știm, e nevoie de câteva săptămâni pentru a crea un răspuns imunitar”, a adăugat Laham, explicând că acesta este cazul unor „copii al căror sistem imunitar, după ultimii doi ani cu o circulație foarte mică a gripei, devine puțin cam leneș și uituc. Așa că este important să-i „amintim”, a afirmat medicul.