Vinerea Mare este o zi încărcată de semnificație și tradiție în rândul credincioșilor ortodocși. Unul dintre cele mai adânci ritualuri ale acestei zile este trecerea pe sub masă, un gest plin de simbolism.
Această practică este un omagiu adus jertfei Mântuitorului, iar semnificația sa a fost transmisă din generație în generație, rămânând un act sacru pentru cei care participă la slujbele religioase.
Un obicei străvechi de Vinerea Mare, păstrat cu sfințenie de generații
Vinerea Mare, cunoscută și sub denumirile populare de Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox.
Pentru cei care țin postul cu strictețe, aceasta este o zi de post negru, însoțită de rugăciune și reculegere. Atmosfera din lăcașurile de cult este una apăsătoare, plină de simboluri legate de patimile și moartea Mântuitorului.
În toate bisericile ortodoxe, în această zi este scos din altar Epitaful, o pânză brodată sau pictată pe care este reprezentată scena punerii lui Iisus Hristos în mormânt.
Așezat pe o masă în mijlocul bisericii, Epitaful devine centrul unei procesiuni încărcate de semnificație.
Ritualul trecerii pe sub masă: semnificații adânci
Credincioșii vin cu flori și le așază cu grijă pe Epitaful ce simbolizează mormântul Domnului. Gestul este făcut cu evlavie, fiecare floare fiind un semn al iubirii și speranței. După această ofrandă florală, începe trecerea propriu-zisă pe sub masa pe care se află Epitaful.

Copiii sunt adesea primii care se apropie, ghidați de părinți și bunici. În unele zone din țară, trecerea se face o singură dată, ca o rememorare a jertfei divine.
În alte părți, se trece de trei ori, în amintirea celor trei zile în care Iisus a stat în mormânt, înainte de Înviere.
Un act simbolic al purificării și renașterii
Gestul trecerii pe sub masă nu este doar unul ceremonial. Mulți cred că acesta are și o semnificație de purificare spirituală.
Tradiția a fost transmisă din generație în generație. Oamenii spun că au „apucat așa de la bătrâni”, iar gestul e însoțit de rugăciuni rostite în gând, pentru sănătate, pace și bunăstare.
Un mesaj de iubire și iertare
Slujba scoaterii Epitafului a fost oficiată, în Galați, de Arhiepiscopul Casian, care a transmis un mesaj profund.
„Domnul și Dumnezeu nostru Iisus Hristos răstignit pe cruce pentru a răstigni păcatul și moartea. Și în același timp, pentru a celebra cea mai mare taină spre folosul nostru: iertarea. Iubirea e medicamentul Învierii sufletului și trupului”, a spus el.
Mulți dintre cei prezenți au vorbit despre dorința de a deveni mai buni și mai curați sufletește.
„Trebuie să fim mai buni față de toți, de aproapele nostru. Să fim mai curați, mai liniștiți, să facem fapte bune”.
„Să întâmpinăm Paștele cu suflet curat și binecuvântat”.
„Cred că ne re-purificăm și renaștem. Mai ales copiii ăștia mici. Asta e cel mai important pentru ei”.
„Așa am apucat de la bătrâni. Cu gând de sănătate, liniște în familie”, au transmis credincioșii.
Ultima Denie, cu lumânări aprinse în jurul bisericii
În seara Vinerii Mari, în toate lăcașurile de cult se cântă Prohodul Domnului. Cântările sunt rostite atât de preoți, cât și de credincioși.
La finalul slujbei, participanții înconjoară biserica în liniște, ținând în mâini lumânări aprinse, într-un gest de doliu și speranță.