Vineri, 7 aprilie, moneda națională a Rusiei a atins cea mai scăzută valoare din ultimul an
Vineri, 7 aprilie 2023, moneda naţională a Rusiei a atins cea mai scăzută valoare din ultimul an, prăbuşindu-se la finalul şedinţei de tranzacţionare la 81 de ruble pentru un dolar american şi la 88,9 de ruble pentru un euro din cauza scăderii veniturilor valutare ale Rusiei pe fondul sancţiunilor impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina.
În ciuda acestui fapt, ministrul Finanțelor din Rusia, Anton Siluanov, i-a asigurat pe cetățenii ruși că rubla evoluează în concordanţă cu piaţa şi că se aşteaptă ca moneda națională să se întărească odată cu creşterea preţurilor petrolului rusesc.
„Acesta este un semnal că în ţară vor intra mai multe valute. Prin urmare, acest lucru va duce la o tendinţă de întărire a rublei”, a explicat Anton Siluanov, relatează agenția de presă AFP.
Guvernul de la Moscova a impus restricţii valutare severe în Rusia pentru a apăra rubla și pentru a forţa cumpărătorii occidentali să plătească gazele în ruble.
„Pe termen lung, această volatilitate a rublei slăbeşte rolul său pentru plăţi şi economii: agenţii economici se vor confrunta cu costuri sporite şi îşi vor întârzia investiţiile”, a explicat publicația economică independentă din Rusia – The Bell, pe care autoritățile ruse o consideră „agent străin”.
În T1 2023, veniturile Rusiei au scăzut cu 20,8%, comparativ cu T1 2022
De altfel, Ministerul Finanțelor din Federația Rusă a informat că deficitul bugetului federal al Rusiei s-a situat la 2.400 miliarde de ruble rusești (28,93 miliarde de dolari americani) în primul trimestru din 2023, în urma majorării cheltuielilor şi a reducerii veniturilor din energie.
În primul trimestru din 2023, veniturile Rusiei au scăzut cu 20,8%, comparativ cu primul trimestru din 2022, ajungând la 5.700 miliarde de ruble rusești din cauza unui declin de 45% al veniturilor din energie. În plus, cheltuielile Rusiei au accelerat cu 34% în primul trimestru din 2023, ajungând la 8.100 miliarde de ruble rusești.
În primul trimestru din 2022, Rusia a înregistrat un excedent bugetar de 1.130 miliarde de ruble rusești, dar de atunci resursele publice au fost afectate de majorarea cheltuielilor pentru „operațiunea militară specială din Ucraina” şi de efectele sancţiunilor occidentale impuse asupra exporturilor de petrol şi gaze ale Rusiei, reamintește agenția de presă Reuters.
În 2022, Ministerul Finanțelor din Federația Rusă a renunțat să publice datele lunare privind evoluţia cheltuielilor, însă, potrivit sursei citate anterior, în martie 2023, Rusia a înregistrat un excedent bugetar de 181 miliarde de ruble rusești, îmbunătăţind deficitele de 821 miliarde de ruble rusești din februarie 2023 şi de 1.760 miliarde de ruble rusești din ianuarie 2023.