Lilia Dicu, Daring Executive Coach, lucrează cu executivi de top care conduc organizații prin procese critice de schimbare. Doctor în filologie cu un master în programarea neuro-lingvistică, ea deține numeroase certificări în coaching. Doar anul trecut, Lilia Dicu a obținut peste 20.000 de euro din coaching.
Capital: Cum aţi intrat în acest domeniu?
Lilia Dicu: Am descoperit că vreau să fiu coach ducându-mă, la rândul meu, la un coach și descoperind răspunsul la întrebarea – la ce sunt eu bună? Care e talentul meu natural? Cum aș putea să servesc oamenii în cel mai firesc mod cu putință? Așa am descoperit această profesie care mă împlinește foarte mult zi de zi și pentru care sunt recunoscătoare. Astfel că, în 2007, am început să fac cursuri de formare, iar în 2009 aveam deja primii clienți plătitori din străinătate, cu care lucram de-acasă, prin telefon.
Capital: Care a fost investiţia iniţială?
Lilia Dicu: Investiția inițială a fost de aproximativ 8.000 de euro, direcționați în mod special în școlarizare și profesionalizare (cursuri, acreditări etc.). Pe parcurs, investiția a fost mult mai ridicată.
Capital: Câţi clienţi aveţi, în medie, pe zi?
Lilia Dicu: E greu să fac o astfel de estimare. În profesia mea, e relevant să vorbesc, mai degrabă, de un număr de clienți pe săptămână. În acest caz, ar fi vorba despre 5 – 7 clienți – atât din străinătate, cât și de la noi, persoane, dar și organizații, cu care lucrez atât față în față, cât și prin Skype sau telefon.
Capital: Ce studii aveţi?
Lilia Dicu: Cele mai importante pe care le-aș numi ar fi doctoratul în filologie, un MBA în Managementul General de la Universitatea din Manchester, un Master în Resurse Umane, unul în Limbi Străine (specializarea limba engleză și rusă) și unul în Filologia Română. De asemenea, dețin titlul de Master NLP (neuro-linguistic programming), m-am format cu Alain Cardon în Coachingul Sistemic și cu Newfield Network în Coachingul Ontologic.
Capital: Care sunt greşelile pe care le-aţi făcut la început şi cum aţi remediat situaţia?
Lilia Dicu: Nu știu dacă m-aș uita la ele ca la niște greșeli – e adevărat că au fost momente în care simțeam că nu reușeam exact ceea ce-mi doream. De exemplu, faptul că nu comunicam suficient despre serviciile mele, că nu mă expuneam suficient de mult, poate a fost la un moment dat o modalitate nu foarte productivă de a face business. Însă, pun acest lucru mai degrabă pe seama modului meu de a fi – păstrez o anumită discreție în a-mi vinde serviciile în felul clasic al cuvântului.
Capital: Cum caracterizați piața în care activați și ce credeți că ar trebui îmbunătățit la nivel de piață în România?
Lilia Dicu: Piața de coaching de la noi încă e în dezvoltare. Există foarte mulți coachi în acest moment – din păcate, foarte mulți dintre ei, diletanți, care au produs un handicap întregii industrii din cauza neprofesionalismului și rezultatelor nedemonstrate. Nu e de mirare că există foarte mulți care și-au format prejudecăți despre această metodă, care cred că nu funcționează sau că e doar o practică motivațională inspirată de cărți precum „10 pași către succes”. E păcat că astfel de mentalități se propagă în continuare – de aceea, le recomand tuturor celor care se uită către piața de coaching să își aleagă coachul cu grijă și atenție – să se uite la formarea sa, la background-ul educațional, la experiență etc De asemenea, încă există o confuzie referitoare la coaching și alte tipuri de servicii, cum ar fi terapia, psihanaliza sau trainingul. Coachingul lucrează, însă, cu „materialul” clientului, pe care îl conduce spre aflarea propriilor răspunsuri într-un mod disciplinat și susținut. Nu este vorba despre traume din trecut, ci despre ce poți face în viitor, ca persoană, cu tot ceea ce ești deja. De altfel, există și un organism internațional – ICF (International Coach Federation), care reglementează aceasta profesie foarte clar și care arată standardele de practicare a profesiei.
Capital: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră? Ce garantează succesul profesional?
Lilia Dicu: Pentru mine, secretul unei cariere de succes este să construiești pe acel lucru pentru care ai aptitudini și înclinații native. Cred că aceasta este modalitatea prin care dezvoltarea abilităților va fi mereu un efort realizat cu plăcere. Apoi, succesul profesional va aduce împlinire și încrederea că, prin ceea ce faci, aduci valoare în lume și ai un impact semnificativ la nivel mai mare.
Capital: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?
Lilia Dicu: Traseul meu profesional este, la prima vedere, foarte variat. Am fost, pe rând, profesoară, apoi manager în domeniul resurselor umane și acum – coach. Chiar dacă, la un moment dat, și mie mi s-a părut că ce am făcut anterior nu a avut neapărat legătură cu ceea ce fac acum, cumva, lucrurile s-au așezat armonios, ceea ce mi-a dat credința că nimic nu e întâmplător în viață. În cele din urmă, toate abilitățile, calitățile și cunoașterea deprinse anterior mi-au fost de mare folos în profesia mea actuală.
Capital: Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi şi v-au marcat cariera?
Lilia Dicu: Deciziile care mi-au marcat cel mai puternic cariera au fost chiar cele în urma cărora mi-am schimbat profesia. Deși mi-a plăcut în învățământ – energia pe care ți-o dau copiii, toate lucrurile minunate pe care le poți face împreună cu ei –, la un moment dat, acest drum a devenit prea anevoios pentru mine, din motive externe, care țineau de infrastructură. Așa am luat-o pe un alt drum, cel corporatist – unul foarte solicitant, dar care mi-a adus și foarte multe oportunități. Ulterior, au apărut alte priorități pentru mine, care mi-au adus schimbarea pentru a doua oară. Într-un anumit fel, deciziile de viață mi-au orientat și deciziile legate de alegerea job-ului. Când m-am orientat către o carieră în coaching, drumul nu mi s-a arătat de la început. La rândul meu, am apelat la un coach pentru a-mi da seama care sunt, de fapt, aptitudinile și talentele mele și, până la urmă, unde aș putea face eu o diferență. Împreună cu coach-ul meu, mi-am dat seama că îmi place să ascult oamenii, că pot să îi înțeleg și că îmi doresc să le fiu alături. Apoi, am început să studiez serios, să cer părerea unor experți în domeniu și să primesc și validarea externă. Fără să știu de la cei cu care lucrez că ceea ce fac chiar funcționează și are un impact pentru ei, nu aș fi perseverat – nu vreau să am un anumit job doar pentru că trebuie sau pentru că „e la modă”, ci vreau sa creez valoare prin ceea ce fac.
Capital: Care sunt calităţile pe care o femeie de succes trebuie să le posede şi care ar fi lucrurile pe care ar trebui să le ocolească pentru a face carieră?
Lilia Dicu: Cred că e foarte important să existe voință, determinare și o viziune – sau, mai bine spus, încrederea că ceea ce faci are un sens și că vei reuși, chiar și atunci când ceilalți spun să renunți, că e totul în zadar. Nu în ultimul rând, e esențial să ai integritate – cu alte cuvinte, să-ți fii fidel ție însuți și lucrurilor în care crezi. Pe de altă parte, cred că ar trebui să ocolim căile cele mai facile, compromisurile sau atitudinea de „merge și-așa”. E dificil, de multe ori, să dai tot, până la capăt și în mod susținut, mai ales atunci când nu vezi imediat recompensa pentru tot sacrificiul, efortul și energia depuse. Totuși, sunt încrezătoare că toate aceste lucruri se văd în timp. Cum îmi place mie să spun, „Dumnezeu nu joacă poker cu oamenii”.
Capital: Cât de greu este pentru o femeie să ocupe, în prezent, o funcţie de conducere?
Lilia Dicu: Femeilor, în general, cred că le este destul de greu, pentru că există o sumă mare de responsabilități pe care le avem simultan cu cele profesionale. Nu e un secret nici acela că femeile au pătruns mai puternic în funcții de conducere în ultimii zece ani, că nu au condus cu ușurință până acum. Chiar dacă, astăzi, rolul femeii într-o poziție înaltă nu este o excepție, nu este, încă, nici un fapt care se câștigă ușor. Femeile încă sunt nevoite „să facă față” într-o lume predominată de bărbați – iar acest lucru e înțeles, de multe ori, prin faptul că femeile se simt obligate să adopte un stil de leadership masculin, determinat, care se aseamănă cu stilul vânătorului, al provider-ului. În cele din urmă, cred că un om de succes, indiferent dacă vorbim despre un bărbat sau despre o femeie, înseamnă mai mult decât o funcție înaltă – despre care e de la sine înțeles că vine la pachet cu o miză și responsabilități foarte mari și necesitatea de a te dedica muncii tale. Personal, cred că funcția arată ce abilități avem noi la un moment dat, dar nu reprezintă în totalitate cine suntem noi ca persoane. De aceea, pentru mine, e important să investesc și în alte aspecte ale vieții mele – de la familie la hobby-uri, timp pentru prieteni, dezvoltare personală.
Capital: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să găsească echilibrul între timpul petrecut la serviciu și timpul petrecut cu familia?
Lilia Dicu: E destul de dificil pentru o femeie care are și o carieră să găsească echilibrul între timpul petrecut la serviciu și timpul petrecut cu familia – spun asta inclusiv din experiență personală. Întotdeauna mai e ceva de făcut, ceva care pare că nu mai poate aștepta, o prioritate, un task rămas pe agendă etc. În acest carusel, pare, uneori, că timpul petrecut cu familia e „un timp pierdut” – ți se pare că, în acest timp, ai fi putut să mai faci ceva; există mereu tentația să pui mâna pe telefon să mai dai un răspuns, să cauți ceva sau să citești un e-mail. Serviciul te poate fura foarte ușor. Însă, pe cât de frumos te poate conduce undeva sus, pe atât de singur cred că te poți simți acolo, fără cei dragi. De aceea, dacă nu investești timp de calitate, afecțiune și intimitate și în familie și viața personală, ea te exclude treptat. E nevoie de un discernământ, să ne aducem mereu aminte pentru ce anume vrem să ne dedicăm timpul și cum vrem să-l folosim.
Capital: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat în ceea ce priveşte cariera aleasă?
Lilia Dicu: Nu știu dacă pot să-l numesc astfel, dar este vorba despre riscul eșecului – chiar dacă, de fapt, în orice carieră și în orice domeniu există acest risc, ca lucrurile să nu-ți iasă așa cum te aștepți sau îți dorești. Totuși, nu mă uit la astfel de experiențe ca la o pierdere mare, ci ca la lucruri care ne pot duce la învățarea anumitor lecții. În al doilea rând, dacă mă uit strict la industria în care activez și la profesia pe care mi-am ales-o, aș spune că a fost un risc chiar să devin coach – atunci când am început să practic această carieră, industria era încă la începuturile ei în România. Cu alte cuvinte, riscai să te formezi, să acumulezi cunoștințe foarte multe și să nu poți profesa, pentru că piața de aici nu conștientiza încă această nevoie – foarte intimă și foarte personală – în profunzimea ei. Multă vreme, domeniul nu a fost înțeles în totalitate sau a fost confundat cu alte forme de explorare și cunoaștere: terapia, psihanaliza, trainingul etc. A fost un adevărat efort acela de a discuta deschis despre ce presupune un proces de coaching, despre faptul că se lucrează cu obiective clar stabilite și că rezultatele pot fi măsurate și sunt cu adevărat vizibile.
Capital: Care ar fi diferenţele dintr o afacere condusă de o femeie şi una condusă de un bărbat? O femeie se comportă altfel în calitate de lider al unei companii?
Lilia Dicu: Deși nu aș putea spune că este o regulă, femeile sunt, în general, mai aplecate către inteligența emoțională. Din experiența mea, am observat că femeile sunt mai grijulii, că ar vrea ca angajații lor să fie mai mulțumiți, că îi tratează, uneori, ca pe copiii lor etc., față de un bărbat, care nu e tentat să stea prea mult la discuții și adoptă mai degrabă o atitudine pragmatică – „acesta e job-ul, hai să ne plângem mai puțin”. Totuși, sunt de părere că dezvoltarea personală, dorința de a fi mai buni, mai eficienți, mai creativi nu țin de gen, ci ele depind de fiecare persoană în parte. Iar tocmai această șlefuire a atitudinii personale, care se dezvoltă și se cultivă pe perioada întregii noastre vieți, ne aduce un mai mare succes în meseria pe care o avem.
Capital: Cum vedeţi viitorul antreprenoriatului feminin în România?
Lilia Dicu: Într-un singur cuvânt, înfloritor. Sunt din ce în ce mai multe femei tinere care își pornesc un business, fie după o perioadă mai mare petrecută în companii, fie pur și simplu pentru că asta își doresc, la început de drum. Cred că femeile sunt, astăzi, mai curajoase – sau, mai bine spus, au fost dintotdeauna curajoase, dar contextul nu le-a permis să se manifeste așa cum și-au dorit. Acum, femeile își iau locul cuvenit în lumea business-ului.
Capital: Cinci lecţii pe care le-aţi învăţat prin prisma businessului?
Lilia Dicu: Prima lecție ar fi să nu te dai bătut. Apoi, să continui să faci ceea ce crezi, chiar dacă pentru unii nu are sens, din exterior; să nu faci rabat de la standardele tale, de la ce crezi tu că e corect. E foarte important, de asemenea, să ai încredere că lucrurile se aranjează – chiar și atunci când crezi că ceea ce ai făcut a trecut neobservat, că nu ai primit recunoaștere, vei fi uimit de ceea ce ți se va întoarce, la un moment dat. De exemplu, după ani de zile, eu am aflat de un impact pe care l-am avut și despre care nici nu am avut habar. Nu în ultimul rând, am învățat că viața e imprevizibilă – și la fel și lumea business-ului; îți oferă multe surprize, iar, uneori, e bine să înțelegi că unele lucruri chiar nu țin de tine, deci să nu te cramponezi, să zâmbești și să mergi mai departe cu capul sus.