Vechiul credit de vacanță s-a demodat încă din anii de boom economic. Metamorfozarea lui a fost treptată: cardul de credit, mai scump, dar mai uşor de obţinut, i-a luat inițial locul. Agențiile de turism au apelat apoi la plata în rate.  Inovația bancară a durat ceva mai mult: abia de anul trecut au apărut primele campanii pentru așa-numitele  carduri multibrand, care permit achitarea vacanțelor pe card cu plata în rate, fără dobândă.
Bineînțeles, și aici există restricții: în funcție de partenerul băncii se stabileşte un anumit număr de rate, minimum fiind două rate, iar campania se desfășoară pe durată limitată.
La ora actuală, de exemplu, există cinci bănci care oferă posibilitatea achitării unui sejur în țară sau în străinătate cu ajutorul unui card multibrand. Acesta permite rambursarea prețului excursiei fără costuri suplimentare – dobândă sau comision. De asemenea, parteneriatele încheiate de cele cinci bănci includ circa 8-10 agenții de turism care oferă sejururi interne și externe. Mai mult, pentru a nu limita opțiunile clienților la anumite excursii sau doar la anumite agenții de turism, băncile au pe perioada verii și o serie de campanii promoționale, care te invită să cheltuiești banii pentru vacanță.
De la trei la 24 de rate fără dobândă
Astfel, în perioada 15 iunie – 30 septembrie, deținătorii de CardAvantaj la Credit Europe Bank pot rambursa sumele cheltuite în trei rate lunare, fără dobândă, indiferent de valoarea tranzacțiilor, dacă acestea sunt făcute în afara țării. Și cardul multibrand Bonus Card de la Garanti Bank oferă pe durata verii aceeași perioadă de trei rate egale pentru cheltuielile făcute cu cardul în străinătate, dar condiționează posibilitatea plăților în rate de contravaloarea facturilor. Mai exact, pentru a beneficia de facilitățile promoției, trebuie să faceți cumpărături de minimum 150 de lei în străinătate. Cu CardAvantaj de la Credit Europe, vacanța poate fi plătită în cinci sau șase rate dacă este achiziționată de la Week Traveler, Eximtur și Eurolines. Tot la Eximtur, posesorii de Bonus Card pot plăti vacanța în zece rate. Tot zece rate fără dobândă a agreat agenția de turism și cu Banca Transilvania pentru posesorii de carduri Star BT.
Cardul de cumpărături de la Raif­feisen Bank are o ofertă mult mai variată, cuprinzând circa zece agenții de turism unde concediile se pot achita în rate fără dobândă, numărul maximum de rate mergând până la 12.
La BCR, vacanța în rate fără dobândă pe card permite rambursarea în 24 de rate în cazul concediilor contractate la Perfect Tour sau Happy Tour.
Parteneriatele băncilor cuprind mai multe agenții de turism, dar trebuie subliniat că ofertele tentante nu sunt mereu gratis.  În primul rând, trebuie să fii posesorul unui card de acest gen, ceea ce implică existența unor costuri anuale de administrare. În al doilea rând, cine utilizează cardul doar în perioada promoției are costuri zero, apoi, ca orice produs bancar, cardul devine purtător de dobândă.
În afara promoțiilor, cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) pentru cheltuieli pe astfel de carduri se găseşte în oferta BCR: doar 27,77% pentru  credit de 5.000 de lei. Urmează  Raiffeisen și Banca Transilvania, cu 29,27%, respectiv și 29,45%. La alte bănci, DAE trece de 30%, ajungând la 33,90% pentru Bonus Card și la 34,70% pentru CardAvantaj, unde și ofertele sunt mai generoase. În campanie însă, costurile sunt zero.
34,7% este nivelul maxim al dobânzii anuale efective la care poate ajunge cardul utilizat în afara condițiilor promoționale
24-45 lei este intervalul în care fluctuează comisioanele anuale de administrare ale acestor carduri multibrand