Unul dintre regretele mele majore legate de București este că n-avem încă un bulevard de „promenadă“ în adevăratul sens al cuvântului. Știm foarte bine că acesta ar putea fi Calea Victoriei, însă ne lipsește cu desăvârșire un proiect coerent prin care să-i dăm acestuia imaginea pe care o merită, de stradă principală a unui oraș cu adevărat european. Din motive care scapă bunului-simț, multe dintre clădirile de pe Victoriei sunt goale, într-o perpetuă stare „de închiriere“ sau lăsate de-a dreptul în paragină, iar traficul intens de pe bulevardul de altfel destul de îngust este greu de suportat la orele de vârf din timpul săptămânii. Am cunoscut mulți turiști străini care întreabă de mai multe ori, să se asigure, dacă acesta este „cu adevărat“ bulevardul principal al Capitalei noastre. Nu de alta, dar chiar nu arată. Deși are toate datele necesare.
Porțiunile de stradă care mai salvează, pe alocuri, aparențele sunt cele ocupate de marile lanțuri de hoteluri care folosesc la maximum spațiile comerciale cu deschidere către bulevard, unde se află acum fie magazine de lux, fie restaurante sau cafenele. Unul dintre restaurantele cunoscute din zonă este Roberto‘s de la Hilton, care s-a redeschis în mai 2011 după mai multe luni de renovare din temelii. Meniul italienesc este de tip gastronomic, cu mâncăruri fine. Prețurile sunt mari, serviciul e foarte ceremonios și, în ciuda logicii în care funcționează majoritatea restaurantelor din hotelurile de 5 stele din lume, Roberto’s are parte de o mulțime de clienți localnici, aproape la paritate cu clienții străini cazați în hotel. Odată cu relansarea restaurantului s-a redeschis și terasa La Strada, care este legată acum de Roberto’s. La Strada nu mai este doar un loc unde bei o bere și mănânci cel mult un sandvici. Are un meniu de res­taurant, mai redus decât la Roberto’s, și cu câteva preparate de bază comune. Terasa este amenajată corect, dar nu are nimic prea original sau care să te impresioneze în mod special. În afară, bineînțeles, de poziționarea excelentă de care beneficiază. Ceva mai aerisită ca înainte, cu mese mai rare și mobilier din lemn, foarte elegant, ea a păstrat și acele câteva detalii de lounge bar care i-au adus succesul în trecut. Este, practic, un spatiu multifuncțional, care are atât mese clasice de restaurant, cât și o zonă de lounge și arii de soft sitting, unde pot fi servite cocktailuri.
Strada cu zgomotul ei este pusă la respect de geamurile înalte şi de copacii verzi. Cu toate acestea, evitaţi orele cu trafic intens, pentru că nu veți putea face prea mult abstracție de claxoanele și agitația din bulevard, iar aerul nu este nici el prea curat.
Serviciul este ireproșabil, așa cum ar trebui să fie într-un restaurant de cinci stele. Preţurile sunt foarte mari, aproape duble în comparație cu alte restaurante care servesc mâncăruri similare. Ceea ce nu cred că miră pe nimeni dacă ne gândim că este vorba de restaurantul de lux al hotelului Hilton, aflat în plin centrul Capitalei.

Ce-am încercat și ne-a plăcut
Puteți începe masa cu un vitello tonnato veritabil (42 de lei) cum mai rar ai ocazia să mânănci în restaurantele italienești din București. Sau cu o supă rece de roșii cu busuioc, chimen și ardei roșu (28 de lei), excelentă pe căldurile de care avem parte zilele acestea. La felul principal puteți încerca tocana Roberto’s cu vițel, vită, porc, scorțișoară și vin roșu, servită cu fettuccini și brânză Gran Padano la grătar (38 de lei) sau ceva mai light, precum un risotto de calamari și caracatiță (42 de lei). La desert puteți mânca o înghețată (10 lei cupa) sau un parfait foarte gustos de ciocolată cu lapte, servit cu jeleu de ananas (32 de lei).
Lista de vinuri este impresionantă, mai ales datorită prețurilor exagerat de mari. Vă recomand să beți mai degrabă un Aperol Spritz sau un aperitivo asemănător, dar făcut cu Campari, numit Bicicletta (33 de lei).

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore. Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5
Adresa: Calea Victoriei (Hilton)
Tel: 021 303 37 77www.hiltonbucharest.com