Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a trimis un comunicat de presă prin care informează că procesul de primire a cererilor de solicitare a sprijinului temporar, cu caraacter excepțional, acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați de criza coronavirus va fi suspendat vineri.
Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), modificările sau completările aduse Măsurii 21 de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR pentru sectorul legume-fructe şi cartofi se referă la completarea codurilor de cultură pentru legume cultivate în câmp, fructe şi cartofi eligibile, cu următoarele coduri aferente industrializării: 2517 (Cartofi timpurii, semi-timpurii şi de vară pentru industrializare); 3537 (Tomate câmp pentru industrializare); 3547 (Castraveţi pentru industrializare); 6547 (Caişi şi zarzări pentru industrializare); 6567 (Cireşi şi vişini pentru industrializare).
Cum pot fermierii să beneficieze de sprijin temporar
Pentru a beneficia de sprijin temporar, cu caracter excepţional, în sectorul legume-fructe cultivate în spaţii protejate (sere şi solarii), solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 0,30 hectare, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020, suprafaţa cultivată cu legume-fructe să fie de minimum 0,10 hectare, suprafaţa parcelei pentru legume de minimum 0,03 hectare şi suprafaţa parcelei pentru fructe de minimum 0,10 hectare.
Totodată, pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter excepţional în sectorul legume-fructe şi cartofi cultivate în câmp, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin un hectar, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020, suprafaţa cultivată cu legume-fructe şi cartofi de minimum 0,30 hectare, suprafaţa parcelei pentru legume şi cartofi de minimum 0,30 hectare, iar suprafaţa parcelei pentru fructe să fie de minimum 0,10 hectare.
Se vor acorda plăți în avans
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, începând din 16 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – APIA va acorda plăţi în avans în cadrul schemelor directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent de maximum 70% din suma finală.
„Astăzi, printr-o hotărâre de guvern vom aproba şi cuantumul plăţilor directe de suprafaţă şi al plafonului pentru sprijinul cuplat zootehnic la speciile ovine şi caprine.
Practic, începând din 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură poate acorda şi va acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent de maxim 70%. 70% din suma finală putem să le plătim la avans.