O nouă opțiune pentru vinieta zilnică a fost introdusă în Ungaria
O nouă opțiune pentru vinieta zilnică a fost introdusă în Ungaria. De la 1 iulie 2013, anumite sectoare ale rețelei rutiere maghiare sunt supuse taxării electronice. În trecut, șoferii aveau posibilitatea să aleagă între o vinietă de zece zile, o lună sau valabilă pentru întregul an.
De la 1 aprilie 2024, a fost introdusă și o vinietă zilnică la prețul de 5.105 forinți (circa 13,20 euro), disponibilă pe site-ul oficial de taxare din Ungaria. Noua opțiune este ideală pentru cei care călătoresc doar în tranzit. Dacă planificați să traversați Ungaria de mai multe ori în decurs de zece zile, este mai rentabil să optați pentru vinieta de zece zile.
La începutul anului, Guvernul de la Budapesta a majorat considerabil tarifele pentru vinietele existente. De atunci, vehiculele grele, inclusiv autobuzele și camioanele, sunt supuse sistemului de taxare electronică bazat pe rută, cunoscut sub denumirea de HU-GO. Pentru autocaravanele cu o greutate de până la 3,5 tone, tarifele aplicate sunt aceleași ca pentru autoturisme.
Este necesară o vinietă (cunoscută ca Matrica) pentru a circula pe 6.513 kilometri de autostrăzi din Ungaria. Taxarea este verificată prin intermediul plăcuței de înmatriculare. Caracterele speciale, cum ar fi umlaut-urile, trebuie înlocuite cu literele corespunzătoare atunci când se aplică vinietele. De exemplu, GO în loc de GÖ pentru Göttingen.
Vinieta electronică trebuie să cumpărată înainte de a vă începe călătoria
Vinieta electronică trebuie să fie cumpărată online înainte de a vă începe călătoria. Dacă accidental intrați pe o rută taxată fără o vinietă valabilă, aveți un interval maxim de 60 de minute după călătorie pentru a achiziționa vinieta necesară. Nu sunt aplicate taxe suplimentare în această perioadă de grație. După achiziționare, veți primi o confirmare sub formă de fișă de control sau un mesaj online.
Este esențial să verificați și să confirmați corectitudinea tuturor detaliilor de pe chitanță, inclusiv plăcuța de înmatriculare a vehiculului, simbolul naționalității, perioada de valabilitate și categoria vehiculului. Orice discrepanțe trebuie raportate imediat.
În detaliile chitanței vor fi specificate și numele, adresa punctului de vânzare, locul și ora achiziționării, precum și numărul unic de identificare al autorizației. Este necesar să păstrați chitanța timp de doi ani ca dovadă în cazul unor eventuale reclamații ulterioare.