Cercetarea Percepția riscului și adaptarea la criză a românilor în 2010 este formată din patru studii care prezintă modul în care cetățenii români s-au raportat la crizele și riscurile cu care s-au confruntat în anul 2010, dar și temerile pe care ei le au pentru anul 2011.

La întrebarea "Cine este vinovat pentru actuala criză economică?", 36% dintre participanți au răspuns că nu știu, în timp ce 13% au spus că vinovați sunt conducătorii.

Opinia potrivit căreia americanii sunt de vină este împărtățită de 12% dintre participanți, în timp ce 6% spun că responsabili sunt bancherii.

Deși poate părea surprinzător, există români care cred că Băsescu a declașat criza economică mondială. Astfel, 3% au răspuns că președintele României este de vină pentru criza mondială, iar 1% mărturisesc că masonii au declanșat criza (același procent ca și în cazul FMI sau oamenii corupți).

Doar 6% au răspuns că vinovați pentru declanșarea crizei mondiale sunt toți oamenii.
În ceea ce-i privește pe vinovații pentru criza din România, 31% dintre respondeți au declarat că actuala conducere, în timp ce 10% l-au declarat vinovat pe același Traian Băsescu.
Emil Boc este considerat principalul vinovat de către 3% dintre participanți, în timp ce Ion Iliescu a fost desemnat de 1%.