Vîntu despre FNI: „Statul român a încercat să mi-l arunce mie în spate”

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a declarat, vineri seară, la Antena 3, că nu vinde Realitatea, deşi în prezent are toate afacerile blocate şi reuşeşte cu greu să plătească salariile angajaţilor din trust, iar în opinia sa anul 2011 va fi unul extrem de dificil pentru presă, în general.

‘Sunt întârzieri, într-adevăr, dar toate presiunile, toată hărţuiala asta cumplită de un an la care am fost supuşi ne-a obligat să ne restructurăm. Astfel încât, astăzi, putem spune liniştiţi că am ajuns la un break-even. Datoriile din spate, în schimb, creează nişte gap-uri de cash-flow. Se vor rezolva şi astea. (…) E o mare mâhnire pentru mine faptul că pleacă foarte mulţi oameni buni de acolo, dar este o bucurie teribilă faptul că rămân şi foarte mulţi oameni buni acolo. Vom traversa împreună peste momentele astea grele şi îmi place să cred că am reuşit să reechilibrez situaţia financiară a întregului grup’, a afirmat Vîntu.

El a spus că ‘face eforturi’ pentru a plăti salariile în trust. ‘ (…) fac eforturi pentru a le putea plăti salariile în interiorul fiecărei luni. N-am mai putut garanta o zi de salariu, dar am garantat luna de salariu. Restul e problema mea cu acei oameni’, a subliniat Vîntu.

El consideră că 2011 va fi un an catastrofal pentru presă, care va reîncepe totuşi să devină o afacere din 2012. ‘Presa începe să redevină o afacere. Anul viitor, 2011, va fi un an catastrofal. Presa va trebui finanţată în continuare. Din 2012, lucrurile vor ajunge pe un palier convenabil de business’, a spus el.

Între timp, omul de afaceri afirmă că nu are de gând să mai facă nicio afacere în România, acuzând climatul de afaceri din ţară, povara fiscală existentă şi lipsa măsurilor guvernamentale care să încurajeze crearea de noi locuri de muncă.

Omul de afaceri, trimis în judecată pentru că a favorizat fuga din ţară a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, are însă şi unele regrete legate de felul cum a acţionat în legătură cu Fondul Naţional de Investiţii.

‘În loc să-l vând ar fi trebuit să-l închid. (…) Din 1997 până în 2000, FNI a fost deţinut de către statul român. Statul român a încercat să mi-l arunce mie în spate, pentru că am făcut o greşeală uriaşă că mi-am lăsat numele acolo în compania de administrare SOV – Sorin Ovidiu Vîntu. S-a speculat acea greşeală şi au încercat să mi-l arunce mie în spate ‘, a susţinut omul de afaceri, potrivit căruia FNI ar fi fost o unitate a statului român, prin intermediul CEC şi Banca Agricolă.
SURSA: Agerpres