Vinul chilian da dureri de cap la Bucuresti

Pentru a ramane in jocul european al viticulturii, statul roman vrea sa vanda chiar si statiunile de cercetare Dupa vinurile cu traditie in Europa, si cele autohtone pierd competitia, chiar si in Romania, cu cele din Lumea Noua. Pe ultima suta de metri, cei mai mari producatori romani anunta investitii de zeci de milioane de euro pentru a se salva de la faliment. La mai putin de jumatate de an de posibila aderare a Romaniei la UE, competitia dintre importuri si vinurile l



Pentru a ramane in jocul european al viticulturii, statul roman vrea sa vanda chiar si statiunile de cercetare

Dupa vinurile cu traditie in Europa, si cele autohtone pierd competitia, chiar si in Romania, cu cele din Lumea Noua. Pe ultima suta de metri, cei mai mari producatori romani anunta investitii de zeci de milioane de euro pentru a se salva de la faliment.




La mai putin de jumatate de an de posibila aderare a Romaniei la UE, competitia dintre importuri si vinurile locale pe piata libera a industriei vinului devine tot mai puternica. Recent, Comisia Europeana a aprobat un proiect de reforma radical ce prevede desfiintarea in cele 25 de state a 400.000 de hectare cultivate cu vita de vie. Aceasta pentru a creste calitatea vinului european, care se “lupta” cu cele din Australia, America de Sud sau Noua Zeelanda. Conjuctura europeana nu face decat sa aduca lupta si in Romania, in conditiile in care 80% din productia nationala de vin este de masa, iar una dintre conditiile impuse de piata europeana tine de cresterea calitatii produselor romanesti. “Ceea ce le lipseste multora dintre producatorilor nostri cu pretentii este calitatea. Daca vinurile care se prezinta la concursuri si care sunt agreate pe plan international s-ar regasi la raft, atat in Romania, cat si in UE, sunt sigur ca vom castiga consumatori in intreaga lume. Trebuie insa sa recunoastem ca nu tot ceea ce gasim la raft sunt vinurile care au castigat premii”, spune Constantin Filat, inspector la Inspectia de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii.


Cei mai multi producatori din piata deruleaza acum, la foc automat, diverse investitii in tehnologizare, ale cator costuri se ridica la zeci de milioane de euro. “De la privatizare si pana in prezent, Murfatlar Romania a investit noua milioane de dolari pentru cresterea calitatii produsului, dar si a capacitatii de productie”, spune Laura Musat, de la departamentul de marketing al Murfatlar Romania. Pe langa presiunea determinata de concurenta locala si cea internationala, producatorii de vin mai au de furca si cu conditiile meteo nefavorabile. Unii chiar se asteapta in acest an la o scadere a productiei, la nivelul celei de anul trecut, grav afectata de inundatii. “Din cauza conditiilor climatice nefavorabile nu ar fi o surpriza ca pierderile sa fie la nivelul celor de anul trecut sau chiar mai mari”, este de parere Dan Ghejan, director vanzari si marketing la Vincon Romania.


Aderarea la UE va aduce si schimbari semnificative pentru cele opt unitati de cercetare in viticultura de la noi. In mare graba, din cauza presiunii respectarii a cat mai multor conditii pentru aderare, Ministerul Agriculturii a “lansat la apa” un proiect de lege pentru schimbarea statutului acestora. Potrivit actului normativ, suprafetele unitatilor de cercetare ar urma sa fie micsorate considerabil si trecute in administrarea Ministerului Agriculturii, care, de la anul, ar urma sa isi asume si rolul de finantator al acestora. Ceea ce ramane din suprafetele statiunilor de cercetare ar urma sa treaca in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, care le va scoate ulterior la privatizare. “Practic, doar 30% pana la 50% din suprafetele actuale ale statiunilor vor fi alocate cercetarii. De asemenea, potrivit proiectului de lege, pentru societatile comerciale care vor achizitiona restul de teren de la stat exista o clauza care sa ne scuteasca de tunuri imobiliare: vor fi obligate prin contract sa pastreze obiectul de activitate timp de cinci ani”, explica Irinel Popescu, consilier la Serviciul de Cercetare din cadrul Ministerului Agriculturii.


Potrivit acestuia, o astfel de masura se impune deoarece sunt voci in piata care spun ca s-ar putea ca anumite societati sa cumpere aceste terenuri doar pentru a le transforma apoi in cartiere rezidentiale, mai ales ca cele mai multe dintre unitati sunt pe langa marile orase. Acestor societati comerciale statul le-ar mai face un cadou: stergerea datoriilor. “Daca legea va trece de toate forurile vor trebui iar sterse datoriile pe care le au la bugetul de stat, datorii inseminate. Aceasta, dupa ce in 2005, s-au mai trecut la datoria publica sute de miliarde de lei, reprezentand datoriile la stat de la toate statiunile de cercetare”, explica Irinel Popescu.

Ne place
vinul altora

In timp ce exporturile sunt in cadere libera in ultimii patru ani, numai anul trecut s-a importat cat in perioada 2000-2004 la un loc

3.640 de hectare

Aceasta este suprafata de teren cultivata cu vita de vie din administrarea actuala a celor opt unitati de cercetare nationale care ar putea fi scoase la privatizare