Mâncarea și vinul au fost gândite împreună. Și de secole oamenii au găsit moduri de a le combina într-un mod fericit. Această potrivire ține în primul rând de modul în care sunt ele percepute împreună de gusturi. De pildă un vin astringent, foarte mineral, pe care îl simți foarte sec și acid în gură va fi foarte potrivit lângă o mâncare grasă, foarte uleioasă, cu care crează un echilibru perfect sub bolta palatină.
Bunul simț ne spune că trebuie să existe un echilibru între cele două. Mâncarea și vinul trebuie să cântărească la fel de greu în alegerea potrivirii și nici unul să nu îl domine pe celălalt. De exemplu o mâncare cu „greutate“ este cea gătită elaborat, cu ingrediente consistente din punct de vedere nutritiv sau cu un sos sofisticat, bogat în condimente. Un vin pe măsură va fi unul corpolent, maturat, cu un buchet bogat și cu o concentrație alcoolică ridicată.|
Cele șase gusturi
Somelierii profesioniști știu că există șase „gusturi“ fundamentale care stau la baza potrivirii dintre mâncare și vin. Acestea sunt: picant, dulce, amărui, sărat, acid și gras. Pornind de aici iată câteva reguli care ar trebui întotdeauna respectate:
Când vei servi o mâncare „acidă“, precum sunt salatele de sezon, fructele de mare sau mâncărurile bogate în măsline, capere sau anșoa, trebuie să alegi un vin cu aciditate mai mare, altfel gustul combinat al celor două va fi unul destul de insipid. În aceste cazuri mai greu poți da greș cu spumantele albe sau cu vinurile albe tinere.
Mâncărurile grase în sosuri uleioase vor avea din nou nevoie de vinuri acide, minerale. Iar fripturile preparate la cuptor sau pe grătar cu condimente vor fi bine acompaniate de vinuri roșii picante, taninoase sau corpolente.
Mâncarea asiatică foarte condimentată și de multe ori picantă este deseori însoțită de vinuri demi-seci sau demi-dulci, care au menirea să mai domolească atacul condimentelor asupra papilelor gustative. Potrivirea dintre dulce și sărat este iarăși una fericită, cu condiția ca vinul să fie întotdeauna mai dulce.
Prin urmare trebuie să vă gândiți un pic la mâncarea pe care urmează să o serviți atunci când alegeți vinul. Cum este ea? În ce categorie de gust se încadrează? Apoi trebuie să faceți același lucru cu opțiunile de vin care vă sunt la îndemână și să-l alegeți pe cel care s-ar armoniza cel mai bine cu mâncarea, fie că este vorba de o relație de congruență (acid-acid, amărui – taninos, condimentat- corpolent), fie de complementaritate (dulce-picant, dulce-sărat, dulce – acid, acid – gras).
Și nu uitați regula cea mai importantă: vinul ales trebuie să vă placă.
Aperitivele – merg de minune cu un vin spumant, cu un vin alb sec sau cu un sherry sec precum Tio Pepe.
Pește sau fructe de mare – un vin sec sau demi-sec alb, Sauvignon Blanc (în special cele din Noua Zeelandă care sunt mai aromate). Pentru mancarurile mai aromate sau pentru somon fumee este recomandat un Bordeaux alb. Muscadet și Chablis pentru scoici și midii. Chardonnay pentru mâncărurile cu ulei de măsline făcute în oak sau la cuptor. Pinot Gris sau Riesling pentru pește la grătar.
Vită – Vinuri roșii seci. Cabernet Sauvignon este un partener tradițional pentru vită. Însă și Merlot sau Syrah pot fi niște alegeri foarte bune.
Miel – Vinurile roșii seci, în special cele de Bordeaux sau Rioja.
Vițel – Vinuri roșii light sau vinuri albe corpolente. Mai exact Pinot Noir, Beaujolais sau Chardonnay.
Porc – Vinuri albe seci sau demiseci. Chablis parcă a fost inventat pentru asta.
Curcan, rata sau pui – Vinuri albe corpolente sau vinuri roșii light.
Paste & pizza – Vinuri roșii seci. Cele de Toscana parcă au fost create pentru aceste mâncăruri. Pentru pastele cu sos alb, cremos se potrivesc și niste vinuri albe corpolente, precum Chardonnay sau Pinot Grigio.
Desert – Vinuri dulci, sherry, porto sau marsala. Daca desertul este unul greu se potrivește mult mai bine un spumant alb sau o șampanie.
Autor: DRAGOŞ VĂRŞĂNDAN
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.