Mulți cred că un pahar de vin roșu zilnic face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Alte voci susțin, pe baza unor studii, că vinul roșu este oarecum supraevaluat și poate fi dăunător sănătății, scrie DailyPost.

O serie de studii arată că un consum moderat de vin roșu pare să scadă riscul apariției unor boli, inclusiv al bolilor de inimă. Cu toate acestea, există o graniță foarte fină între moderație și exces, acesta din urmă ducând la dependență și alte probleme de sănătate.

Vinul roșu este obținut prin zdrobirea și fermentarea strugurilor întregi, de culoare închisă. Există multe tipuri de vin roșu, care variază ca gust și culoare. Soiurile comune sunt Shiraz, Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Pinot noir și Zinfandel.

Beneficii pentru sănătate

S-a demonstrat că un consum moderat de vin roșu cu un conținut de alcool de 12-15% are beneficii pentru sănătate, mai ales datorită conținutului său ridicat de antioxidanți puternici.

Persoanele care beau, zilnic, aproximativ 150 ml de vin roșu, par să aibă un risc cu aproximativ 32% mai mic decât cei care nu beau.

Vârstnicii pot beneficia de pe urma consumului moderat de vin

Unele studii indică faptul că persoanele care au deja un risc ridicat de boli de inimă, precum vârstnicii, pot beneficia și mai mult de pe urma consumului moderat de vin.

În plus, consumul a 1-3 pahare de vin roșu pe zi, 3-4 zile pe săptămână, poate reduce riscul ca bărbații de vârstă mijlocie să sufere de accident vascular cerebral.

Și alte studii au arătat că băutorii moderați de vin au un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă, în comparație cu cei care beau bere.

Vinul roșu a fost asociat cu mai multe alte beneficii pentru sănătate, acestea fiind puse pe seama antioxidanților săi puternici.

Consumul de vin roșu este legat de:

– Risc redus de cancer.

Studiile au arătat că un consum moderat de vin este asociat cu un risc scăzut de apariție a unor tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon, ovarian și de prostată.

– Risc redus de demență.

Consumul a unu-trei pahare de vin pe zi a fost asociat cu un risc redus de demență și Alzheimer

– Risc redus de depresie.

Un studiu pe oameni de vârstă mijlocie a arătat că cei care beau 2-7 pahare de vin pe săptămână au mai puține șanse să devină depresivi.

– Rezistență redusă la insulină.

Consumul a două pahare de vin roșu, zilnic, mai ales dealcoolizat, timp de 4 săptămâni poate reduce rezistența la insulină.

– Risc redus de diabet de tip 2 la femei.

Consumul moderat de vin roșu a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 la femei.

Cu toate acestea, există și câteva aspecte negative de luat în considerare. Acestea includ:

– Dependența de alcool.

Consumul regulat de alcool poate scăpa de sub control și duce la alcoolism.

– Ciroza hepatică.

Când se consumă zilnic mai mult de 30 de grame de alcool (aproximativ 2-3 pahare de vin), riscul de a dezvolta boli hepatice crește. Boala hepatică în stadiu terminal, numită ciroză, pune viața în pericol.

– Risc crescut de depresie.

Băutorii înrăiți au un risc mult mai mare de depresie decât cei moderați sau care nu beau.

– Creștere în greutate.

Vinul roșu conține de două ori mai multe calorii decât berea și băuturile răcoritoare cu zahăr. Prin urmare, consumul excesiv poate contribui la un aport ridicat de calorii și duce la creșterea în greutate.