M-am gândit să vă fac cunoștință la început de an cu câteva vinuri românești pe care le-am remarcat în ultimul an și care cred că merită atenția voastră. Vremea o să ne mai țină un timp pe-acasă și ar fi păcat să nu țineți deschisă o sticlă de vin pe masă ca să mai uitați că afară ninge, e frig, Trump este președintele Statelor Unite sau cine știe ce nenorocire ați mai citit pe Facebook. Evident, puteți să deschideți o sticlă de vin bun și, dacă vremea este frumoasă, sunteți la ski sau doar plănuiți următoarea vacanță exotică. Un vin bun nu-i niciodată de prisos. Și dacă tot vă cumpărați o sticlă aleasă cu grijă, puteți măcar să încurajați producția locală. Vă spun asta din patriotism, dar și pentru surprizele plăcute pe care le-am avut eu de la un timp încoace. Și am să enumăr aici, la întâmplare, câteva dintre ele.

3 fete negre, de la Domeniile Săhăteni, este unul dintre prefe­ratele mele. Un vin de excepție, cu arome de prună și ciocolată amară, un cupaj din trei ani diferiți de Fetească neagră, baricat timp de 8 luni. Rezultatul este îmbuteliat într-o ediție extrem de limitată, care a dis­părut un timp de pe piață, însă acum s-a întors și e parcă și mai bun.

Apoi ar mai fi Vardo Adierea vântului, de la Segarcea. Un Syrah foarte parfumat, cu un corp foarte intens și bine echilibrat. Merită decantat cu puțin timp înainte și servit la o temperatură mai joasă (15-16 grade).

Alira Grand Vin Cuvee, un vin de ex­cep­­ție venit de pe malurile Dunării, de la Aliman. Buchet com­plex, cu taninuri rotunde şi moi, în care găsim, pe lângă fructe coapte sau cafea, și note de mentă, lemn şi piper. Alira Grand Vin Cuvee 2011 are potențial de învechire, însă eu cred că viața e scurtă, așa că vă sfătuiesc să vă luați câte sticle puteți duce și să nu învechiți nimic.

Cabernet Sauvignon și Merlot, tocmai ce-a apărut pe piață de la vinificatorul Cramei Corcova și proprietarul podgoriei Catleya, Laurent Pfeffer, un cupaj bine echilibrat și extrem de parfumat, produs într-o ediție cu adevărat limitată, de 2.800 de sticle. Are și un nume predestinat: Epopee. De la Drăgășani ne vin tot felul de surprize plăcute, însă de când a apărut Crama Bauer, această zonă a prins parcă aripi. Am remarcat Sauvignonasse-ul lor, un soi care mai este cunoscut și sub alte nume: „Sauvignon Vert“ sau „Friulano“, și care-i de de fapt un Sauvignon ceva mai picant și mai mineral. Iar vinul făcut de familia Bauer la Drăgășani din acest soi destul de puțin cunoscut în Ro­mânia este unul ușor, echilibrat, aro­mat, cu un bun potențial de în­vechire.

Petit Verdot, un roșu la fel de exotic pentru România, lansat anul trecut  de Oliver Bauer. Un soi vechi şi rar ce poate fi găsit în zone cultivate cu soiuri de Cabernet sau Merlot. Cu caracterul său distinct (aciditate ridicată, tani­nuri ferme şi arome orientate către condimente mai mult decât către fruct) Petit Verdot este frecvent utilizat în cantităţi mici pentru a condimenta cupajele de vinuri roşii. Însă Bauer a crezut în potenţialul acestui soi din zona Drăgăşani, iar eu cred că nu a greșit cu nimic.

Zghihară de Huși, de la Crama Averești, cu un gust care m-a surprins foarte plăcut. Un vin mineral, ierbos, cu note de citrice în gust, care poate deveni vedeta teraselor din București în această vară. Nici cupajul de Muscat Ottonel și Tămâioasă de la Vitis Metamorfosis nu trebuie uitat pentru sezonul cald. Ceva mai aromat decât Zghihara, însă la fel de proaspăt și răcoritor.

C-or fi astea, c-or fi altele, eu vă spun „să vă fie de bine“. Iar, dacă vreți să vă faceți din bine în mai bine, nu trebuie decât să mai desfaceți o sticlă de vin.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.