Vinul rose a fost inventat parcă pentru zilele în care soarele e blând și adie mai mereu un vânticel atât cât să-ți facă plăcută orice ședere afara. Îndeobște este un vin cu o structură  consistentă, însă cu arome răcoroase pe care merită să le guști într-un pahar brumat. Vinul trebuie să fie rece când îl bei, însă nu prea rece, ca să poți să te bucuri pe deplin de aceste arome.

Apariția vinului rose este pusă pe seama vinurilor roșii din regiunea Bordeaux, care la 1800 erau ceva mai deschise la culoare. La un moment dat podgorenii din această regiune au început să se “joace” cu strugurii de vin roșu ca să obțină vinuri rozalii, apreciate pentru ineditul culorii, dar și pentru blândețea taninurilor. Însă mult timp rozeul a fost privit ca un mutant, o ciudățenie care nu merita să fie luată în serios de nici un producător respectabil.

În ultimele decenii mentalitatea consumatorilor s-a schimbat, iar cererea tot mai mare a sortimentelor de rose în Europa, dar mai ales peste Ocean, a creat un adevarat segment cu rigori de calitate și vinuri premiate. Odată cu creșterea ofertei a crescut și diversitatea soiurilor din care este produs, iar astăzi putem distinge vinurile rose pe-o scară largă și în funcție de strugurii din care provin.

Merlotul, de pildă, pare un strugure predilect pentru vinul rose. Textura mătăsoasă și taninurile blânde ale vinurilor din acest soi se regăsesc firesc în calitățile pe care le căutăm de obicei la un astfel de vin. Vă recomand să încercați Unico Merlot . Provine din Abruzzo și a fost desemnat în 2010 cel mai bun roze din Italia, o performanță extrem de notabilă dacă ne gândim că această țară se numără constant în top 3 cei mai mari producători de vin din lume. Este un vin extrem de plăcut, cu un gust persistent de fructe roșii bine coapte. Din România puteți admira calitățile Pinot Noir în roseul de la Liliac, extrem de apreciat în sezonul trecut sau într-un Rusi de Drăgășani, un demisec foarte prietenos recent lansat pe piața noastră, cu un excelent raport calitate-preț.

"Vinul Roze este, dincolo versatilitzatea sa de vin poziţionat între alb şi rosu, un vin care traverseză o perioadă de exuberanţă consumatoristă. Roze-ul Liliac, în ambele sale variante, Liliac şi Young.LILIAC, este un vin care se încadrează perfect în linia de versatilitate a tendinţei, poate fi consumat ca asociere gastronomică sau ca vin răcoritor pentru veri toride”, menţionează Victor Ciupercă, director crama Liliac.

 

Cabernetul Sauvignon își găsește un bun reprezentant în vinul Sable Noble rose, vin ticluit de oenologul Răzvan Macici pentru Crama Atelier de la Murfatlar. Este un rose aromat, fără să fie copleșitor, cu o aciditate bine echilibrată și un post gust foarte prietenos. Tot Răzvan Macici a făcut un experiment salutar cu Feteasca neagră pe care a transformat-o într-un Arezan rose, extrem de apreciat. Are un buchet bogat de arome, însă are și prospețimea pe care o cauți la un astfel de vin mai ales în sezonul cald. Nici Shirazul nu părea ușor de strunit pentru un rose răcoritor. Îi puteți admira calitățile în acest Elodie de Provence foarte parfumat, cu o culoare superba și o textură care te îmbie să îl bei până după înserat, bine răcit, în compania unor salate ușoare de vară. Zinfandelul este un strugure prea puțin cunoscut la noi, însă foarte apreciat în California, de pildă, pentru corpul său prietenos. Este vinul de masă sau de “cursă lungă” prin excelență, care și-a găsit o expresie demnă de apreciat în acest Western Cellars, ușor dulceag, foarte puțin alcoolizat, care pare vinul ideal pentru o mâncare picantă. Pentru amatorii de vinuri dulci există o Tămâioasă roză de la Domeniul Coroanei Segarcea, care merită cu prisosință să fie degustată. A cucerit medalia de aur la Bordeaux, o performanță rară pentru un vin dulce.

Evident, nu doar soiurile unice sunt de apreciat în această categorie. Există pe piața noastră câteva cupaje de excepție din Provence, cărora trebuie să le admiri parfumul și vioiciunea buchetului. Italienii, de asemenea, au realizat câteva combinații remarcabile de soiuri clasice și struguri locali cu un caracter aparte, obținând roseuri parfumate pe care merită să le deguști pe îndelete în după-amiezele senine de primăvară.

 

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.