Vara pe răcoare. Vinul rose a fost inventat parcă pentru zilele acestea de vară târzie. Aromele sale cele mai comune se potrivesc de minune cu serile ceva mai răcoroase în care te poți bucura în voie de buchetul unui vin la cină.
Apariția vinului rose este pusă pe seama vinurilor roșii (“claret”) din regiunea Bordeaux, care la 1800 erau ceva mai deschise la culoare și la fel de populare pe continent. Cam în aceeași perioadă există mărturii că englezii obișnuiau să se “joace” cu struguri Cabernet și Merlot pentru a obține vinuri rozalii, de asemenea destul de apreciate în epocă. Vinul rose este astăzi mai mult decât o simplă modă. S-au dus vremurile când era privit ca o ciudățenie de catre producători, iar cererea tot mai mare a sortimentelor de rose în Europa, dar mai ales peste Ocean, a creat un adevarat segment cu rigori de calitate și vinuri premiate.
Vinul rose este excelent pentru sezonul cald și, datorită diversității de gusturi pe care o întâlnești în acest segment, poți să-l asociezi oricărui fel de mâncare.
Rose-ul de Provence are, de cele mai multe ori, un buchet delicat, aciditate suplă și arome de flori și citrice care îi dau un gust foarte fresh. Este un excelent companion pentru mesele ușoare de vară, cu salate și fructe de mare și, în egală măsură, poate fi servit drept aperitiv, înainte de masă.
Un alt vin rose, tipic mediteranean, cu nuanțe florale și miros de petale de trandafir este Le Poussin Rose, un cupaj de Grenache, Pinot Gris și Pinot Noir din Delta Ronului. Excelent alături de un ton la gratar sau cu legume trase la tigaie și condimentate discret.
Roseurile italienești sunt mai corpolente, cu arome puternice de fructe roșii și condimente. Lacrimarosa, de exemplu, este un rose de Campania foarte fructat, cu un finnish ușor amărui și foarte răcoros. Poate fi servit la aperitiv, cu un platou de antipasto tradițional sau cu risotto cu fructe de mare.
Unico Merlot este un rose de Abruzzo, care a fost desemnat în 2010 cel mai bun roze din Italia, o performanță extrem de notabilă dacă ne gândim ca această țară se numără constant în top 3 cei mai mari producători de vin din lume. Este un vin extrem de plăcut, cu un gust persistent de fructe roșii bine coapte. Este ideal în compania unor salate de vară și a mâncărurilor cu sosuri ușoare și carne albă.
Un rose românesc extrem de apreciat, produs la Domeniile Săhăteni, este Karakter. Bogat în arome intense de zmeură, căpșuni și fragi, are un gust plin, cremos și un posgust lung și foarte prietenos. Poate fi consumat cu mâncăruri ușoare pe bază de legume sau cu mâncare asiatică. Însă, la fel de bine, face față cu brio unor fripturi de carne roșie la grătar. Cu condiția să fie bine răcit și să-și păstreze temperatura constant între 10 și 12 grade.
În ultima vreme, producătorii români au testat cu succes rețeta provencală de rose, cu o culoare mai deschisă și arome ceva mai subtile, mai ierboase. Cumva nici nu-I de mirare că genul acesta de vin a fost bine primit de români. Temperaturile de care avem noi parte în sezonul cald te îmbie la un vin ceva mai răcoros, de cursă lungă. Aș nominaliza aici noul Sable Noble rose, Liliacul, Freamătul, dar mai ales Charme de la Mer, Traminerul celor de la Crama Atelier, care face furori de două veri încoace.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.