Rusia ar putea interzice importul de vinuri din Republica Moldova. Oficialii ruşi motivează decizia prin existenţa unor probleme de calitate a vinului.

Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a anunţat că ar putea interzice în două săptămâni importul de vinuri din Republica Moldova, relatează Interfax. Rospotrebnadzor a interzis deja vânzarea a sute de mii de sticle de vin moldovenesc, motivând probleme de calitate. O interdicţie totală ar reprezenta o lovitură dură pentru un sector vital al economiei Republicii Moldova, în condiţiile în care Chişinăul exportă în Rusia aproximativ 20% din producţia totală de vinuri.

Şeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişecenko, a declarat că aproape jumătate din cantitatea de vin moldovenesc importată recent nu corespunde standardelor de calitate. „Dacă situaţia nu se schimbă în două săptămâni şi fiecare sticlă de vin importată continuă să fie de slabă calitate, atunci măsurile de interdicţie vor fi aplicate”, a declarat Onişcenko pentru Interfax.

El a precizat că interdicţia impusă de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova nu va fi extinsă la mărcile de calitate. „Nu va fi o interdicţie completă, ci doar un control al importurilor”, a spus Onişcenko. „Vinurile de calitate slabă vor fi trimise înapoi în Republica Moldova, iar cele bune vor fi vândute în magazinele din Rusia”, a adăugat el.

Întâlnire Vlad Filat – Vladimir Putin pentru clarificări

La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a anunţat că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta problema vinurilor moldoveneşti. El nu a precizat data întâlnirii, spunând doar că aceasta va avea loc în curând.

În ultimul timp, Rusia a respins în mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul că sunt necorespunzătoare calitativ. „Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri. Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă parte”, a spus oficialul rus. El a adăugat că au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2010.