Vinurile toamnei scoase la un grătar

De weekend. Toamna se apropie, însă noi ne mai putem bucura de zile cu soare, care te îmbie să zăbovești cât mai mult pe-afară. Temperaturile moderate sunt ideale pentru petreceri la grătar și după-amiezi de weekend petrecute în aer liber.

 

 

 

 

 

Clișeul care asociază berea cu grătarul este cunoscut, cred, tuturor. Ei bine, când vremea este suficient de plăcută încât să poți petrece o după-amiază în aer liber fără să mori de cald și un vânticel blând de toamnă mai adie din când în când, berea cred că trebuie să cedeze definitiv locul vinului. Toamna este anotimpul recoltei, găsești struguri adevărați în piață și must, iar după o vară de hidratare intensă cu bere rece și blondă, e timpul să redai vinului locul de cinste pe masă, ca să-ți țină tovărășie în după-amiezile de care pomeneam. Și cum grătarul e un fel de sport național la noi, foarte probabil vei fi pus în situația de a alege vinul ca să rimeze bine și cu carnea care va ajunge mai târziu pe foc.

Și pentru că am pomenit de bere, voi începe recomandările cu un vin spumant. De câtiva ani spumantele sunt la modă și le găsești peste tot la prețuri convenabile. Sunt aperitive perfecte și, asemeni berii, îți curăță foarte eficient bolta palatină după o masă condimentată sau bogată în grăsimi. Unde mai pui că sunt reci și fresh și au ceva mai multă consistență alcoolică decât berea, prin urmare au darul de a te “introduce în atmosferă” mai ușor. Evitați însă să le beți în timpul mesei. Aciditatea lor ridicată nu face casă bună cu majoritatea cărnurilor pe care le frigem noi în mod obișnuit pe grătar.

Pentru masă alegeți un vin liniștit. Cât încă este destul de cald afară mergeți pe-un vin alb. Cu Sauvignon blanc, Riesling sec sau Pinot Gris nu puteți da greș pentru carnea albă și chiar și pentru cârnați sau mici. Pentru carne roșie alegeți o Fetească sau un Chardonnay și aveți grijă să nu le răciți prea tare. Vara a trecut și aromele acelea subtile de care merită să vă bucurați aproape că dispar dacă vinul are mai puțin de 10 grade. Pentru vită sau porc puteți alege foarte bine și un roze. Cele românești făcute din Fetească neagră, din Cabernet sau din Merlot sunt foarte reușite, iar oferta este deja destul de bogată.

Dacă preferați vinul roșu, alegeți un soi care să se comporte bine și la temperaturile ceva mai ridicate de afară și care să se potrivească și cu carnea preparată pe grătar. Mă gândesc aici la un Zinfandel, la un Carmenere sau un Pinot Noir. Evitați vinurile roșii prea corpolente sau păstrați-le pentru o toamnă târzie. E păcat să le degustați în compania legumelor proaspete de toamnă sau când afară sunt mai multe grade decât în casă. Soiurile pe care le-am amintit pot fi răcite chiar și până la 9-10 grade fără să-și deterioreze decisiv buchetul, așa că nu ezitați să le țineți un pic la firgider înainte de masă.

La final dedulciți-vă cu un vin de Porto răcit un pic. Este un digestiv excelent și toamna aceasta tânără este perioada ideală în care să vă puteți bucura deplin de un vin fortifiat.

Dacă găzduiți o petrecere acasă, cu mulți invitați, luați în calcul și varianta unui punch. Cel mai simplu și mai la îndemână de făcut este Sangria. Găsiți mai peste tot în supermarketurile din România Tempranillo de Rioja la prețuri foarte bune și e păcat să nu folosiți vinul potrivit pentru o Sangria ca la mama ei. Amestecați-l cu mere, portocale și lămâi și suc și fructe tăiate cubulețe, o tărie care să fortifice un pic punchul (brandy, whisky, coniac sau Cointreau) și lăsați-l peste noapte în frigider. Înainte să-l serviți mai adăugați doar niște gheață și apă după gust.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.