In cele doua saptamani am inregistrat 445 de stiri de fapt divers. Sunt multe, sunt putine? In fruntea topului s-a plasat National cu 124 de materiale publicistice. Din totalul de 445, peste 50 au reflectat cazul „Jean Monnet”.
Cand nu vine Bush sau nu fac minerii greva, ziarele trebuie sa scrie despre ceva, trebuie sa se vanda. Atunci, paginile se vor umple de materiale fara continut informativ, dar menite sa atraga atentia cititorilor. Se apeleaza la sensibilitatea publicului, cu stiri de genul „Doi oameni arsi de vii” (Romania libera), „Rachiul ucigas” (National) sau „Omleta ucigasa” (Libertatea). Consecintele aceluiasi accident rutier difera de la un ziar la altul: „17 masini implicate intr-un accident in lant” (Libertatea), „10 masini intr-un accident rutier” (Jurnalul National), „Accident rutier in lant cu 17 masini avariate” (Romania libera). Unele dintre cotidianele monitorizate au pagini dedicate numai acestor tipuri de stiri, dar asta nu inseamna nu ezita sa le publice si in alte sectiuni ale editiei. Dai peste acestea acolo unde nu te astepti, acolo unde nu ar trebui sa fie. In lipsa de subiecte „incitante”, se recurge la stiri internationale. Eventual, cate doua pagini in care aflam ca, de exemplu, regina Angliei a mai vizitat ceva, ca vreo vedeta a divortat sau se marita.
Un subiect tare este painea jurnalistilor. Cum sa nu fie romanii interesati de tentativa de rapire a Victoriei Beckham mai mult decat de vreo crestere de impozite? Cu asa subiecte ii faci sa uite de greutatile zilnice, de anticipate sau coruptie. In cazul Beckham, ziarele noastre s-au repezit sa-i numeasca pe suspecti drept „banditi” si „infractori”. A doua zi, ziaristii au mai dres-o, anuntand ca unul dintre „banditi” este sef de promotie la Medicina, iar celalalt a fost handbalist, adica „baieti buni”. Dupa doua zile, evenimentul a fost uitat.
Exista un exces de violenta in ziarele noastre? „Jurnalistii sunt tentati sa exploateze violenta pentru ca nu se pricep sa colecteze informatii despre evenimente cu relevanta sociala, economica sau pentru ca sunt lipsiti de mijloacele necesare altor demersuri de tip investigativ”, afirma Marian Petcu, conf. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii din Bucuresti. El spune ca voluptatea cu care mass-media din Romania promoveaza violenta isi are cauzele sale: „apelul la emotional este o sursa de a produce audienta, dar una discutabila din perspectiva profesionala”. „Violenta din Romania nu este un fenomen generalizat pentru a merita mediatizari atat de ample” – conchide Marian Petcu.
Cazul Jean Monnet a fost excesiv de mediatizat: premierul si ministrii sai au alergat la locul faptei, urmariti de alaiul jurnalistilor, presedintele si-a dat si el cu parerea (unde in alta parte decat in mass-media!), analisti, scenarii ipoteze, declaratii, suspectii promisiuni – un spectacol jucat cu „casa inchisa”. Sub influenta atentatului terorist de la Moscova, presa romaneasca s-a grabit sa incadreze in aceeasi categorie si evenimentul din Primaverii. Abia de a doua zi au inceput sa se intrebe daca nu e cumva o reglare de conturi intre bande sau „opera” racketilor. Pe parcursul a sapte-opt editii s-a scris despre filmul evenimentului, despre starea de sanatate a ranitei, despre primii si, in acelasi timp si ultimii, suspecti. Apoi informatiile s-au rarit, s-au scurtat, pentru ca in final sa dispara. Evenimentul a murit si ziarele nu s-au sfiit sa anunte: „Esecul de la Monnet” (Ziua), „Ancheta de la Monnet in impas” (Jurnalul National). Faptul divers a fost mereu prezent in paginile ziarelor si nu va disparea asa usor. Cauza ar fi, dupa parerea lui Marian Petcu, asa-zisa „dictatura a cererii” – adica ceea ce vrea publicul, dictatura careia i se supun docili jurnalistii, fara sa cracneasca, cu speranta ca tirajele lor vor creste.

Numarul de articole cu caracter violent* aparute In principalele ziare (4 – 17 noiembrie 2002)

Ziarul            Nr. articole
National        124
Evenimentul Zilei    68
Libertatea        68
Ziua            62
Adevarul        50
Romania libera    45
Jurnalul National    28
* Nota: Au fost considerate articole care au drept subiect crime, accidente, agresiuni sexuale, talharii si jafuri

Cum a fost acoperit evenimentul „Jean Monnet”

Jurnalul National
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 7
Principalele titluri: – „Atac mafiot”
– „tinta: tatal sau fetita?”
Romania libera
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 5
Principalele titluri: – „Atac cu bomba la Liceul Jean Monnet”
– „Reglare de conturi”
Ziua
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 7
Principalele titluri: – „Atac cu grenada in Primaverii”
– „Reglare de conturi intre clanuri tiganesti”
Adevarul
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 6
Principalele titluri: – „O bomba cu bile si cuie explodeaza la Liceul Jean Monnet”
– „Mariana Ciuraru intre viata si moarte”
Evenimentul Zilei
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 8
Principalele titluri: – „Bomba la liceul VIP”
– „Extemporal despre atentat”
National
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 8
Principalele titluri: – „Atentat la Liceul Jean Monnet, chiar pe strada lui Iliescu”
– „Incompetenta sau musamalizare?”
Libertatea
Nr. de editii in care a fost consemnat evenimentul: 7
Principalele titluri: – „Bomba langa casa lui Iliescu”
– „Reglari de conturi cu grenade”
– „Nevasta premierului a fost langa explozie”.