Africa de Sud se confruntă cu o serie de violenţe fără precedent, totul plecând de la condamnarea de săptămâna trecută a lui Jacob Zuma. Având în vedere că poliţiştii n-au mai putut face faţă, în multe situaţii, s-a luat decizia mobilizării Armatei pentru a pune capăt revoltelor.
Se extind violenţele în Africa de Sud! Tot mai multe jafuri şi incendieri au avut loc luni, 12 iulie, în această ţară.
Totul a început vineri, violenţele fiind declanşate iniţial de trimiterea după gratii a fostului preşedinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare, şi fiind apoi alimentate de situaţia economică precară din Africa de Sud. Economia sud-africană înregistrează probleme serioase din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în luna iunie, în contextul valului cu numărul trei de coronavirus.
Armata, trimisă pe străzi, după ce poliţiştii au fost depăşiţi de situaţie
Luni, Armata sud-africană a anunţat că va veni în ajutor Poliţiei în provincia Kwazulu-Natal, unde de vineri au loc violenţe, şi la Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, unde acestea s-au extins, transmite agenţia AFP.
În jurul prânzului, soldaţii au fost văzuţi patrulând pe străzile din Pietermaritzburg, însă Armata dă asigurări că “desfăşurarea va începe imediat ce toate procesele” preparative vor fi gata, se arată într-un comunicat de presă.
Durata desfăşurării şi numărul de militari mobilizaţi vor fi stabilite “în funcţie de evaluarea situaţiei din teren de către forţele de ordine”, mai transmit oficialii Armatei sud-africane în comunicatul respectiv.
Rolul soldaţilor trimişi pe străzi va fi de “a asigura securitatea şi un mediu de lucru sigur pentru ca forţele de ordine” să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii, a precizat Armata. De multe ori, în ultimele zile, Poliţia a fost trimisă în număr mare în majoritatea locurilor în care au avut loc violenţe, însă oamenii legii au fost depăşiţi de multe ori de situaţie.
Apelul preşedintelui Cyril Ramaphosa
Actualul preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a reiterat, duminică seara, un apel la calm şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste violenţe „sporadice, dar tot mai violente”.
„Unii se simt, fără îndoială, răniţi şi furioşi, dar nimic nu justifică acţiuni atât de distructive”, care riscă să afecteze şi mai mult economia fragilizată a Africii de Sud, a transmis preşedintele sud-african.
Joia trecută, fostul preşedinte Jacob Zuma a fost încarcerat, după ce a fost condamnat la sfârşitul lui iunie la 15 luni de închisoare cu executare, după ce a refuzat să fie audiat într-o comisie de anchetă cu privire la corupţia de stat în timpul mandatului său. Jacob Zuma, un fost combatant antiapartheid rămâne foarte popular în Africa de Sud, mai ales în zone zulu, regiunea sa de origine.
Sursa foto: captura YouTube