În mai multe cartiere din Londra, violenţele au lăsat în urmă geamuri sparte, cărămizi, sticle şi clădiri incendiate, după ce poliţia a reuşit să preia controlul asupra străzilor în faţa tinerilor care şi-au coordonat acţiunile prin telefoanele mobile şi reţelele de socializare online.
Revoltele, cele mai violente din ultimele decenii în Marea Britanie, s-au răspândit în mai multe cartiere din Londra şi în oraşele Bristol, Birmingham şi Liverpool.
Luni noapte, pe măsură ce violenţele erau aplanate, pe străzile Londrei au putut fi văzute maşini pline cu bunuri circulând cu viteză mare. Potrivit martorilor, au fost înregistrate numeroase furturi de maşini.
În cartierul sărac Woolwich din estul Londrei trecătorii au întâlnit geamuri sparte, magazine vandalizate şi bunuri furate împrăştiate pe străzi.
Poliţia a precizat că a arestat 334 de persoane la Londra şi alte circa 100 la Birmingham
La un anumit moment, brigada de pompieri din Londra a anunţat că rămâne fără vehicule pentru a stinge incendiile declanşate de protestatari, iar poliţia londoneză a chemat 1.700 de agenţi suplimentari care să ajute la stăpânirea grupurilor de jefuitori extrem de mobile.
Premierul David Cameron şi-a întrerupt luni vacanţa din Italia pentru a reveni în Marea Britanie. El urmează să conducă în cursul dimineţii un comitet de criză pentru a pune la cale o strategie de a preveni izbucnirea altor violenţe şi pentru a analiza cauzele evenimentelor din ultimele trei nopţi, care au luat autorităţile prin surprindere.
Unii comentatori susţin că revoltele sunt cauzate parţial de măsurile de diminuare a ajutoarelor sociale adoptate ca rezultat al politicilor dure de austeritate ale guvernului pentru a reduce deficitul bugetar, în contextul unei creşteri economice lente.
Mulţi atacatori provin din zonele cu rate ale şomajului extrem de ridicate, aceştia spunând că se simt înstrăinaţi de societate. ‘Nu avem locuri de muncă, nu avem bani. Am auzit că alte persoane iau lucruri pe gratis, şi atunci de ce să n-o facem şi noi?’, a întrebat un tânăr cu o şapcă de baseball, înconjurat de alţi tineri în Hackney, un cartier multietnic din estul Londrei şi una din cele mai afectate zone.
Tineri cu feţele acoperite din Hackney au împins luni containere de gunoi în flăcări înspre poliţie, râzând în timp ce se retrăgeau din faţa forţelor de ordine. Alţi tineri au spart geamul unui magazin şi au fugit cu sticle de bere şi whisky, potrivit Reuters.
"Este trist ceea ce vedem. Însă aceşti puşti nu au de lucru, nu au viitor, iar reducerile au înrăutăţit lucrurile. Acesti puşti sunt dintr-o altă generaţie decât noi şi pur şi simplu nu le pasă", a declarat un electrician din Hackney în vârstă de 39 de ani. "Fiţi atenţi. Nu este decât începutul", a adăugat el.
Oficialii guvernamentali au susţinut că protestatarii sunt infractori şi că violenţele nu vor afecta pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, deşi imaginile televizate cu clădiri în flăcări şi proteste vor ştirbi cel mai probabil din imaginea capitalei.
"A fost vorba de furturi şi violenţe inutile şi oportuniste, nimic mai mult, nimic mai puţin. Este total inacceptabil", a declarat vicepremierul Nick Clegg.
Cameron a rezistat apelurilor de a încetini ritmul în care vrea să reducă deficitul bugetar pentru a diminua impactul asupra serviciilor pentru tineri şi a altor facilităţi. El va fi supus acum unei noi presiuni de a depune mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe cei din cartierele sărace ale capitalei.
Primele revolte au izbucnit sâmbătă în cartierul Tottenham din nordul Londrei, când un protest paşnic determinat de împuşcarea de către poliţie, în urmă cu două zile, a unui bărbat a fost urmat de izbucnirea unor acte de violenţă şi jafuri.
Violenţele au continuat duminică şi luni, stimulate de incapacitatea poliţiei de a-şi concentra forţele în fiecare punct fierbinte, jafurile răspândindu-se cu repeziciune.
SURSA: Agerpres