Violeta Alexandru vine cu vești bune pentru angajații români. Ministrul Muncii a anunțat o mobilizare fără precent în Minister și în instituțiile din coordonare. Potrivit acesteia, rezultatele sunt cele așteptate.
Într-o postare pe pagina personală de facebook, Violeta Alexandru anunță măsurile pe care le-a implementat în Minister. Ea consideră că întreg Ministerul dar și instituțiile din coordonare s-au mobilizat rapid și au ajuns la rezultatele dorite.
”Reprezint un guvern liberal. Pentru noi, munca este cea mai bună formă de protecție socială. Cea mai mare satisfacție pentru cât am tras în minister este să văd, pe final de an marcat de pandemie/contracție în economie, că numărul angajaților activi din România era în octombrie cu 7000 mai mare decât în luna precedentă. Suntem pe drumul corect! Vă mulțumesc, oameni buni! Muncesc cât pot din respect pentru voi!
Nu spun că e ușor dar România înțelege că trebuie să se muncească. De aceea, am vorbit despre faptul că în baza de date a AJOFMurilor există și astăzi locuri de muncă disponibile.
Cu o mobilizare fără precedent în Ministerul Muncii, în acest an, am schimbat practic ritmul de lucru în minister și în instituțiile din coordonare, am cerut performanță, am scos lucrurile din inerție. Unii nu țin pasul, se și văd care”, scire ministrul Muncii.
Banii sunt plătiți la timp
Totodată, aceasta a prezentat și rezultatele obținute. Potrivit ministrului, aproape 7 miliarde de lei au fost plătite la timp, în cazul angajatorilor și angajaților loviți de efectele pandemiei de coronavirus.
În același timp, Alexandru a mai anunțat că au fost deja depuse cererile pentru rambursare unor fonduri de la Comisia Europeană, pentru ca bugetul de stat să nu fie sub presiune.
Ministrul a vorbit și despre situația pensionarilor, unde mai multe decizii de pensionare au fost ignorate ani de zile. Potrivit acesteia, s-a produs o recuperare ”incredibilă” în ciuda ”atitudinii ostile a unor directori ai caselor teritoriale”.
”Rezultatele sunt:
- 6,7 mld. Lei plătiți la timp (dacă aplicațiile au fost corect completate și dacă nu m-am lovit și de puțin sabotaj – pe care îl depășesc de fiecare dată cu efort!) pentru toate măsurile active pentru angajații și angajatorii loviți de efectele pandemiei. Adică: 1) Șomaj Tehnic pentru 1,3 mil. persoane – preferat de Guvern în locul șomajului clasic (care ar fi însemnat pierderea locului de muncă, cum ar fi preferat PSD) pentru ca oamenii să aibă o sursă de venit în timpul suspendării temporare a contractului de muncă. 2) 41,5% din salariul brut acoperit de Guvern pentru toți cei care au revenit la muncă din Șomaj tehnic. 3) 50% din salariul brut pentru fiecare angajat – tânăr cu vârsta între 16 și 29 de ani sau persoane peste 50 de ani. 4) 50% din salariul brut pentru fiecare român revenit din diaspora ca să muncească acasă. 5) 41,5% din salariul brut pentru angajați în activități sezoniere. 6) 35% din remunerația zilnică pentru fiecare zilier, concomitent cu punerea la punct a unei aplicații moderne de înregistrare a zilierilor de către angajatori.
- Am pregătit și depus cereri pentru rambursarea acestor fonduri de la Comisia Europeană pentru a nu pune presiune pe bugetul public compus, așa cum am spus, din contribuțiile celor care muncesc.
- Decizii de pensioare eliberate de urgență după ce fuseseră ignorate, de ani de zile, de miniștrii muncii PSD. Recuperare incredibilă a restanțelor în pofida atitudinii ostile a unor directori ai caselor teritoriale. Știam că nu îmi va fi ușor dar la fel de bine am știut că, până la promisiuni de mărire, le datorez acestor oameni pensia lor muncită. Am urmărit cu tenacitate ca toate întârzierile să fie recuperate.
- Am început digitalizarea în Ministerul Muncii, am cerut să se comunice folosind mijloace electronice ceea ce, într-un Minister cum este acesta, trezește emoții pentru cei care refuză modernitatea pentru că sunt conștienți care sunt consecințele pe termen mediu și lung pentru reformarea administrației”, mai scrie Violeta Alexandru.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea.