Violeta Alexandru are încrede în PNRR, când vine vorba de pensii: Nu are cum să iasă ceva prost
Fostul ministru informează că există o tensiune în societate după discuțiile apărute cu privire la vârsta și condițiile de pensionare. Violeta Alexandru povestește că a avut o discuție cu o doamnă din Brașov și că a perceput un sentiment de incertitudine ”care obosește”.
”Îmi dau seama, după mesajele pe care le primesc, că s-a instalat o stare de tensiune în societate pe fondul discuțiilor despre vârsta și condițiile de pensionare (noua formulă de calcul anunțată). Faptul că se atinge tema opțiunii de prelungire a activității și ea se lovește de reacții în general de respingere, arată care este starea din societate.
Am avut astăzi o discuție lungă cu o doamnă din Brașov care mai are câțiva ani până se va pensiona. Am rugat-o să comunicăm prin telefon, ca să nu se deranjeze venind către București, dânsa solicitându-mi inițial o întâlnire. Important era să ne auzim. Îi mulțumesc. În discuție, am perceput sentimentul acela de incertitudine care obosește. Și care își poate pune amprenta asupra randamentului la locul de muncă.
Când nu știi ce se va întâmpla și te gândești că, față de prezent – imperfect dar cunoscut, cât de cât – ar veni ceva care ar putea să te dezavantajeze. Nu doar la doamna ci cred că am auzit, în ultima perioadă, de sute de ori întrebarea: dar de unde știți că, prin ceea ce se pregătește, ne va fi mai bine? Este vorba de încredere, totul se rezumă la încredere, aici s-a întâmplat ceva grav în societate.”, notează fostul ministru.
”Nu are cum să iasă ceva prost”
Violeta Alexandru precizează că a citit Planul Național de Redresare și Reziliență și spune că, în materie de pensii, nu are cum să iasă ceva prost.
”Am citit PNRR. 4 milioane de euro pentru consultanța care va fi contractată și la capătul căreia va ieși o nouă lege cu noua formulă de calcul a pensiilor. După acest contract de consultanță, trebuie să iasă ceva atât de bun încât să nu mai fie schimbat multă vreme. 14 milioane pentru angajare de personal suplimentar. 17 miloane euro, separat de noii angajați, pentru stimularea actualului personal din casele de pensii. Total – 35 de milioane euro. La care se adaugă soft, în total până la 100 milioane de euro. Nu are cum să iasă ceva prost.”, spune aceasta.
Fostul ministru mai spune că o parte din probleme cu care se confruntă oamenii acum vin pe fondul schimbărilor din legislație sau a schimbărilor de formulă de calcul.
”Astăzi, o bună parte a problemelor derivă din schimbările din legislație/de formulă de calcul a pensiilor. Ca să dau doar un exemplu, în timp, s-a împărțit punctajul când la 25 de ani, când la 30, când la 35. În mod evident, tot schimbându-se legislația, persoane care lucrau pe aceeași funcție, în perioade diferite când funcționau legi diferite, au ieșit cu pensii diferite. Avem nevoie de stabilitate, inclusiv pentru evitarea greșelilor în calculul pensiilor la casele de pensii. Se greșește inclusiv din această cauză – schimbarea continuă a legislației.”, mai spune aceasta.
Sursă Foto: INQUAM Photos/George Calin