Plățile pentru șomajul tehnic vor fi făcute până la finele lunii mai, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a explicat de ce unii salariați nu și-au primit încă banii pe martie. Este o situație la care Guvernul nu s-a așteptat.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit miercuri seară despre o situație incredibilă, pe care guvernanții nu au anticipat-o.
Deși banii pentru șomajul tehnic au fost virați de autorități către firmele din mediul privat a căror activitate a fost afectată de închiderea din timpul epidemiei de coronavirus, unii angajatori nu au trimis acești bani, cel puțin deocamdată, către salariați.
”Am prezumat buna credinţă a angajatorilor. Cea mai mare parte sunt de bună credinţă, dar avem şi probleme. Primesc mesaje care îmi semnalează întârzieri la plată, deşi noi pentru luna martie am plătit de mult timp.
Probleme la capitolul încredere
Pentru ultimele două săptămâni din martie, banii au fost trimişi deja de două săptămâni, iar angajatorii au la dispoziţie 3 zile să trimită banii către angajaţii aflaţi în şomaj tehnic. Acum facem plăţi pentru luna aprilie şi vor fi făcute toate plăţile până la finele lunii mai”, a declarat Alexandru, la Digi 24 Tv.
”Sunt şi semnale de la oameni care spun că nu au primit banii pentru şomajul tehnic pentru luna martie. Toţi cei care au această problemă trebuie să facă de urgenţă plângere la inspectoratele teritoriale de muncă din judeţul în care îşi desfăşoară activitatea.
Am avut conferinţă cu toate aceste inspectorate şi am găsit o instituţie care trata cu prea mare lejeritate afluxul de plângeri care venea de la oameni”, a mai spus ministrul Muncii.
Ea a precizat că instituțiile statului și ITM-urile trebuie să lucreze pentru a redobândi încrederea oamenilor, care se tem că, dacă informaţia că au făcut o plângere va ajunge la angajator, vor avea probleme.
PFA-urile și drepturile de autor
În context, trebuie precizat că de la 1 iunie doar câteva categorii de angajaţi vor mai benefica de şomajul tehnic. Restul angajaților îşi vor relua activitatea prin ”măsuri active”, conform declarațiilor ministrului.
”Pentru o perioadă de 3 luni în sumă fixă ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, între 35% şi 45%. Discutăm cu sindicatele şi patronatele şi urmeză să luăm o hătărâre până la 1 iunie”, a explicat Violeta Alexandru.
Iar o parte din PFA şi cei cu drepturi de autor ar mai putea beneficia de indemnizaţii și după data de 1 iunie.
Este vorba în special de cei din industria spectacolelor şi a evenimentelor, care se confruntă cu mari probleme financiare, pe fondul lipsei de spectatori.