Violeta Alexandru intervine din nou în scandalul poluării excesive din Capitală. Ministrul interimar al Muncii a anunţat că a solicitat Inspecţiei Muncii să deruleze o serie de verificări la firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov care desfăşoară activităţi ce presupun şi procese de ardere.
Inspecția Muncii, implicată în controale
”Având în vedere numărul mare de sesizări privind eventualele încălcări ale normelor de mediu la firmele din Bucureşti şi din Ilfov care desfăşoară activităţi presupunând şi procese de ardere, am solicitat Inspecţiei Muncii să desfăşoare, în paralel cu verificările efectuate de instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, un control privind siguranţa în muncă.
Dacă valorile emisiilor sunt depăşite, atunci primele victime ale acestor depăşiri sunt chiar angajaţii acestor firme. Aştept un raport detaliat al Inspecţiei Muncii în cel mai scurt timp. Imediat ce am informaţiile, le punem la dispoziţia publicului. Nimic nu trebuie ascuns”, a scris Alexandru, pe pagina personală de Facebook.
Trebuie amintit faptul că ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că, până la sfârşitul acestei săptămâni, Garda Naţională de Mediu (GNM) va trebui să prezinte rezultatele verificărilor efectuate la operatorii economici care se ocupă cu arderile de deşeuri.
Verificări ale Gărzii Naționale de Mediu
”Am solicitat Gărzii Naţionale de Mediu ca, până la finalul săptămânii, să ne prezinte verificările la toţi aceşti operatori care, în mod normal, ar trebui să aibă echipamente de măsurare şi de monitorizare a acestor arderi şi, evident, ce cantităţi emit în atmosferă.
Avem Gardă de Mediu în România ca, atunci când avem sesizări, fie din partea cetăţenilor, fie informaţii cum ar fi trebuit să avem de la APM-uri în acest caz, să verifice în timp real sau la sesizare dacă sunt operatori economici care îşi respectă reglementările legale în vigoare prin autorizaţiile de mediu sau acordurile de mediu.
Trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură. În momentul de faţă, pe PM10, PM2.5 şi oxizii de azot avem depăşiri care, sub o formă sau alta, afectează calitatea aerului din Bucureşti. Dimineaţă (pe 2 martie – n. r.), calitatea aerului intra spre normalitate.
Măsuri de prevenție
Vârful poluării a fost în jurul orei 3:00 (în noaptea de 1 spre 2 martie – n. r.). Evident că aceste valori ale concentraţiilor au scăzut către orele dimineţii. În Bucureşti, din păcate, aerul nu este chiar atât de respirabil indiferent de ora la care ieşim din casă”, a spus oficialul, în direct la Digi 24 Tv.
El le-a recomandat bucureştenilor, ca măsură de prevenţie, să verifice în fiecare dimineaţă datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.
Măsurile anunţate de autorităţi vin în contextul în care, în noaptea de 1 spre 2 martie, atât senzorii din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi cei din reţelele independente au înregistrat depăşiri ale valorilor de PM2.5 de peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.